vineri, 25 august 2017

Ieromonahul Iuvenalie Ștefănescu – arestat și deportat în Siberia








Ieromonahul Iuvenalie Ștefănescu –
arestat și deportat în Siberia



Ieromonahul Iuvenalie, cu numele de mirean Ilarion Ștefănescu s-a născut în anul 1880 în familie de țărani. Avea studiile școlii primare din satul Caplani, jud. Akerman. Ajuns la maturitate, intră în ascultare la Mănăstirea Saharna, unde în anul 1909 devine ascultător cu ordin, cu meseria de lemnar. Primește călugăria la 6 august 1913 la Schitul Țâpova, unde a și fost hirotonit în treapta de ierodiacon în 1915 și în treapta de ieromonah în anul 1918.
În anul 1921, ieromonahul Iuvenalie este numit în funcția de econom și la 15 aprilie 1934, numit stareț al mănăstirii. Părintele ieromonah a fost decorat cu mai multe distincții bisericești, fiind decorat și cu crucea aurită.
La ședința Soborului stareților și starețelor din Arhiepiscopia Chișinăului de la 3 august 1938 s-a pus în discuție schimbarea numelor unor mănăstiri din eparhie. Se propunea ca Mănăstirea Țâpova să se numească “Sf. Mănăstire Ștefan cel Mare”. În ziua de 8 august 1938, obștea mănăstirii a fost convocată sub președinția părintelui stareț și în unanimitate au hotărât ca mănăstirea să poarte numele marelui domnitor. În procesul verbal al adunării se scria: “Să schimbăm numele ei din Țâpova, care n-are nici un înțeles istoric și reprezintă doar numele unui sat […], în numele de Ștefan cel Mare ceea ce ne aduce și o mare înălțare de suflet, o mândrie românească și pace duhovnicească, că avem un mare nume de ocrotitor național asupra acestui așezământ mănăstiresc”. Procesul verbal a fost semnat de către părintele stareț, ieromonahul Iuvenalie și cei 25 părinți și frați, viețuitori ai mănăstirii.
Părintele Iuvenalie Ștefănescu a îndeplinit funcția de stareț până la 1 octombrie 1939 când în locul său a fost numit stareț ieromonahul Varlaam Chiriță, licențiat în Teologie. În primul an de ocupație sovietică (1940-1941), părintele Iuvenalie a fost arestat și deportat în Siberia. Despre viața lui de mai departe nu se cunoațe nimic.

                                          Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu