luni, 2 octombrie 2017

Preotul Petru Jereghie – condamnat pentru propagandă antisovietică







Preotul Petru Jereghie –
condamnat pentru propagandă antisovietică
 




Preotul Petru Jereghie s-a născut la 14 decembrie 1906 în familia lui Filip și a Sofiei Jereghie din satul Corestăuți, jud. Hotin. Tatăl său era cântăreț la biserica din localitate. A fost botezat la 2 ianuarie 1907 în biserica din satul natal de către preotul Vasile Bârcă, având nași pe părintele Vasile și soția cântărețului bisericii din Hlinoaia, Teodosia Grosu. După absolvirea Seminarului Teologic din Chișinău în 1927, a slujit în calitate de cântăreț bisericesc până în 1929, când a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Împ. Constantin și Elena” din satul Lunga, jud. Soroca. În următorul an a fost transferat la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Mihalcova, jud. Hotin.
La Mihalcova, părintele Petru Jereghie a slujit fără întrerupere până în anul 1948, când la 20 octombrie a fost arestat de către agenții Ministerului Securității de Stat (МГБ). Era învinuit de propagandă antisovietică. Judecata l-a condamnat la 8 ani privațiune de libertate, fiind repartizat într-un lagăr de muncă forțată.
În anul 1955 părintele Petru se reîntoarce din surghiun, stabilindu-se în satul său de baștină. Tot în acel an a fost numit de către autoritățile eparhiale din Chișinău, paroh la biserica din Corestăuți, raionul Briceni (în prezent raionul Ocnița). În 1956 revine la biserica din Mihalcova (raionul Sochireni, regiunea Cernăuți, Ucraina), unde v-a sluji până în 1977, anul trecerii la cele veșnice.
La 25 decembrie 1974, părintele Petru Jereghie a fost reabilitat de către Judecătoria regiunii Cernăuți.


                                        Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu