luni, 9 octombrie 2017

Preotul Nicolae Șalaru – condamnat la ani grei de gulag






Preotul Nicolae Șalaru –
condamnat la ani grei de gulag


Preotul Nicolae Șalaru, al doilea din rândul de sus

Preotul Nicolae Șalaru s-a născut la 24 aprilie 1911 în satul Jora de Jos, jud. Orhei. A învățat întâi la școala primară din localitate, apoi la Școala duhovnicească, Seminarul Teologic și Facultatea de Teologie din Chișinău. În anul 1935 era student în anul II la Facultatea de Teologie. A fost hirotonit preot în luna octombrie 1935 pe seama Bisericii “Sf. Arh. Mihail” din comuna Izvoare, jud. Orhei.
La biserica din Izvoare, părintele Nicolae Șalaru a slujit cu mici întreruperi până în anul 1946, când a fost arestat. În perioada primei ocupații sovietice (1940-1941), s-a refugiat în interiorul Țării, fiind numit de către autoritățile bisericești slujitor la biserica din Zapodeni, jud. Vaslui. Revine la Izvoare în luna august 1941 pentru o perioadă de 2 ani și jumătate, ca în luna martie 1944 să se refugieze din nou în România. În perioada martie 1944 – iunie 1945 părintele a slujit la biserica din Tarcavele, jud. Vlașca. În iunie 1945 revine la baștină, fiind restabilit de către autoritățile eparhiale preot la biserica din Izvoare.
În următorul an, la 28 ianuarie 1946, părintele Nicolae Șalaru a fost arestat de către agenții Ministerului Securității de Stat (МГБ) din URSS, secția județeană Orhei. Era învinuit de “activitate contrarevoluționară” și “propagandă antisovietică”, că ar fi publicat articole cu caracter profascist în publicațiile bisericești și “ar fi ținut strânse legături cu organele de “reprimare” românești, participând la interogatoriile activiștilor sovietici, maltratând pe cei arestați. După revenirea în URSS după repatriere a desfășurat o largă activitate antisovietică”. În realitate, în timpul stăpânirii românești, părintele Șalaru i-a apărat pe unii țăranii din Izvoare, vinovați de devastarea și incendierea moșiei generalului român Nicolae Dăscălescu. Prin mijlocirea preotului țăranii arestați au fost eliberați. Părintele Nicolae a intervenit pentru a fi eliberat din arest fiul de 18 ani al fostului președinte al sovietului sătesc, care fugise cu Armata Roșie peste Nistru. Părintele Nicolae a fost jdecat la 12 august 1946, fiind condamnat la 10 ani de lagăr și 5 ani privare de drepturile civice. Anii de detenție i-a petrecut într-un lagăr din Karaganda, Kazahstan.
După ispășirea termenului de detenție, în 1956, părintele Nicolae revine la baștină. O perioadă de timp a slujit la biserica din Cahul, apoi la biserica din Grătiești, Chișinău. La 22 iulie 1992, părintele Nicolae Șalaru a fost reabilitat de către Procuratura Republicii Moldova.

                                   Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu