sâmbătă, 7 octombrie 2017

Arhimandritul Hrisostom (Ioan Sochircă) – unul dintre preoții deportați în Siberia





Arhimandritul Hrisostom (Ioan Sochircă) – unul dintre preoții deportați în Siberia




Arhimandritul Hrisostom Sochircă s-a născut la 29 august 1913 în satul Popeștii de Jos, jud. Soroca, la botez primind numele Ioan. Avea studiile Seminarului Teologic din Huși pe care le-a absolvit în anul 1933 și a Facultății de Teologie din Cernăuți, studii pe care le-a absolvit în 1938. A fost hirotonit preot în anul 1939.
În timpul păstoriei sale, părintele Ioan Sochircă a slujit în mai multe parohii: Alexeeni, Racovăț, Șestaci și Cobâlea, toate localitățile fiind din județul Soroca. A avut de suferit în perioada primei ocupații sovietice, fiind amenințat cu moartea, bătut, batjocorit și înscris în listele pentru deportare. După reinstaurarea puterii sovietice în 1944, părintele a fost arestat. Judecata a avut loc în luna martie 1945, fiind condamnat conform art. 54, p. 10 - “Agitație sau propagandă contrarevoluționară” și art. 54, p. 11 - “Nedivulgarea faptelor și acțiunilor contrarevoluționare”, Cod Penal al RSSU, la 8 ani privațiune de libertate. Anii de detenție i-a petrecut în lagărele de muncă forțată din Peciorsk.
După ispășirea termenului de detenție, la începutul anului 1953, părintele Ioan revine la baștină. La 24 aprilie același an a fost numit de către autoritățile eparhiale slujitor la Biserica “Sf. Gheorghe” din satul Șestaci, r-nul Cotijeni, apoi transferat la biserica din Cobâlea, același raion. La Biserica  “Sf. Arh. Mihail” din Cobâlea, părintele Ioan a slujit până în anul 1999, când trece la Domnul.
Pe parcursul activității sale pastorale, părintele Ioan Sochircă a fost decorat cu mai multe distincții bisericești, fiind ridicat în treapta de protoiereu, apoi gratificat cu înalta distincție bisericească, mitra. După decesul presbiterei Parascheva, părintele primește cinul monahal, fiind tuns în călugărie în anul 1988 și ridicat în rangul de arhimandrit. La călugărie a primit numele Hrisostom, adică  “Gură de Aur”, datorită scrierilor sale, a predicilor, a traducerilor din operele Sf. Părinți și a versurilor teologice.
După 6 decenii de slujire “în via Domnului”, la 11 septembrie 1999, părintele Hrisostom Sochircă își încheie drumul vieții pământești. După săvârșirea Slubei Înmormântării, fiind oficiată de către un sobor de preoți, a fost petrecut în ultimul drum și înmormântat în cimitirul din satul Șestaci.

                                          Protoiereu Ioan Lisnic




                                  Anul 1953, după întoarcerea din exil




2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu iertare, din greseală am eliminat comentariul Dvoastră. Puteți să-mi scrieți și în privat: prioan.lisnic@yahoo.com

      Ștergere