marți, 3 octombrie 2017

La Bălți se construiește un cavou pentru Mitropolitul Visarion Puiu






La Bălți se construiește un cavou pentru
Mitropolitul Visarion Puiu



Mitropolitul Visarion Puiu la Schitul Vovidenia

Dorind ca la bătrânețe să se retragă pentru odihnă, rugăciune și liniște sufletească, Mitropolitul Visarion Puiu, în anul 1937,  își construiește în preajma Schitului Vovidenia a Mănăstirii Neamț, o casă de odihnă. Tot în acea perioadă cât s-a aflat la cârma Mitropoliei Bucovinei, marele ierarh și-a pregătit lespedea din marmură de pe mormânt, dorind ca să fie înmormântat la Schitul Vovidenia. 

În săptămânalul de limba rusă din Bălți „СП”, nr. 35 din 13 septembrie 2017, se menționează că în cadrul șendinței Consiliului Municipal Bălți de la 8 septembrie curent, a luat cuvântul P.S. Marchel, Episcop de Bălți și Fălești cu rugămintea „ca să i se permită reînhumarea în curtea Catedralei “Sf. Împ. Constantin și Elena”, a rămășițelor pământești ale ierarhului român Visarion Puiu. În adresare se arată că reînhumarea ar fi posibilă datorită colaborării strânse dintre Eparhia de Bălți și Fălești și a Asociației “Visarion Puiu” din România, care a primit deja toate actele necesare de la autoritățile din Paris, unde se află înmormântat ierarhul. Asociația este gata să ia asupra sa cheltuielile pentru transportare, iar Eparhia de Bălți și Fălești, la rândul său v-a construi cu cheltuială proprie un cavou în care se va odihni fostul ierarh. Consilierii municipali au votat în unanimitate ca la următoarea ședință să fie pregătit proiectul hotărârii acordului de reînhumare a lui Visarion Puiu pe teritoriul orașului Bălți.
În curtea Catedralei “Sf. Împ. Constantin și Elena”, alături de bustul lui Visarion Puiu deja se efectuează niște lucrări. Probabil se construiește cavoul”, se menționează în săptămânalul din Bălți. Cererea și demersul P.S. Marchel adresat Consiliului Municipal Bălți, Decizia Consiliului Municipal cât și Avizul Direcției Juridice sunt plasate la sfârșitul textului.
Fiind pregătit proiectul deciziei Consiliului Municipal Bălți „Cu privire la acordul de reînhumare a Mitropolitului Visarion Puiu în curtea Catedralei “Sf. Împ. Constantin și Elena” din mun. Bălți” , la 20 septembrie, Direcția Juridică a dat un aviz pozitiv pentru a fi examinat și aprobat în cadrul ședinței.
La 28 septembrie în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălți, consilierii municipali au votat și de această dată în unanimitate ca rămășițile pământești ale Mitropolitului Visarion să fie reînhumate în curtea Catedralei “Sf. Împ. Constantin și Elena”.

Lucrări de construcție din preajma bustului mitropolitului. 
Curtea Catedralei din Bălți


Scurte date biografice ale Mitropolitului Visarion Puiu

Mitropolitul Visarion Puiu (1879-1964) și-a închinat întreaga sa viață pământească slujirii lui Dumnezeu. A desfăşurat o fructuoasă activitate plină de realizări în funcţiile de director al Seminarului din Galaţi (1909 – 1918), director al Seminarului Teologic din Chişinău şi Exarh al mănăstirilor din Basarabia (1918 – 1921), Episcop al Argeşului (1921 – 1923) şi al Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935), Mitropolit al Bucovinei (1935 – 1940) şi Şef al Misiunii Ortodoxe din Transnistria (1942 – 1943). Datorită ultimii sale misiuni din timpul războiului şi evenimentele ce au urmat, a fost nevoit să se retragă în Europa Occidentală. Iar aşa-zisele tribunale ale poporului, instituite în România de către comunişti, îl condamnă în 1946 la moarte, în contumacie. Sub presiunea autorităţilor comuniste, a fost caterisit de către Sinodul Bisericii în 1950 şi reabilitat de acelaşi Sinod după patru decenii. Aflându-se în exil, din iniţiativa mitropolitului Visarion Puiu, în 1949 se înfiinţează pentru românii din diasporă Episcopia Ortodoxă Română din Europa Occidentală pe care o conduce până în 1958. Şi-a petrecut restul vieţii în localitatea Viels Maison-Aisne, la 96 km de Paris. A trecut la cele veșnice la 10 august 1964, fiind înmormântat în cimitirul romano-catolic din acea localitate. În 1992, rămășițele pământești ale mitropolitului au fost strămutate în Cimitirul Montparnasse din Paris, alături de alți înaintași români, slujitori ai Bisericii.
Dorind ca la bătrânețe să se retragă pentru odihnă, rugăciune și liniște sufletească, Mitropolitul Visarion, în anul 1937, își construiește în preajma Schitului Vovidenia a Mănăstirii Neamț, o casă de odihnă. Tot în acea perioadă cât s-a aflat la cârma Mitropoliei Bucovinei, marele ierarh și-a pregătit lespedea din marmură de pe mormânt, dorind ca să fie înmormântat la Schitul Vovidenia.
Potrivit portalului ortodox Doxologia.ro, începând cu anul 2010, Asociația  “Visarion Puiu” a început demersurile pentru aducerea în țară a osemintelor mitropolitului, la Schitul Vovidenia. Sinodul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei întrunit la 5 martie 2013, a binecuvântat ca rămășițele pământești ale fostului ierarh al Bucovinei să fie aduse la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț.  

                                        Protoiereu Ioan Lisnic


















2 comentarii:

  1. Tare mă îndoiesc că această aventură se va finaliza cum doresc cei care au pus-o la cale. Practic este imposibil ca rămășițele pământești ale vrednicului de pomenire mitropolit Visarion Puiu să părăsească Franța pentru Bălți, sub ruși. Mitropolia Ortodoxă Română a Franței și Europei Occidentale va păstra rămășițele pământești ale mitropolitului Visarion Puiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorința Mitropolitului a fost ca să fie înmormântat la Vovidenia!

      Ștergere