duminică, 8 octombrie 2017

Preotul Nicolae Samborschi – judecat pentru activitate antisovieticăPreotul Nicolae Samburschi –
judecat pentru activitate antisovieticăPreotul Nicolae Samburschi s-a născut la 6 decembrie 1903 într-o localitate din regiunea Podoliei. Ajuns la maturitate, a învățat întâi la Seminarul Teologic din Kameneț – Podolsk, apoi la Seminarul “Sf. Ap. Andrei” din Galați, pe care l-a absolvit în anul 1924. A urmat apoi studiile la Facultatea de Teologie din Cernăuți, devenind în anul 1929 licențiat în teologie. În anul 1931 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Arh. Mihail” din Chelmenți, apoi a fost transferat în anul 1934 la Biserica “Sf. Anastasia” din Neporotova, ambele localități fiind din cadrul județului Hotin.
La 1 iulie 1942, părintele Nicolae Samburschi a fost transferat la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Culișcăuți, Hotin. A mai slujit la bisericile din Vetreanca, Cobolcin, apoi în 1947 a fost numit paroh la Biserica “Sf. Arh. Mihail” din Vascăuți (Vașkivți), regiunea Cernăuți. Soția părintelui Nicolae a activat ca învățătoare la școlile din Neporotova și Lomacineț, Hotin. La 15 martie 1944, împreună cu fiica lor de 8 ani se refugiază în interiorul Țării, unde și-a continuat activitatea pedagogică la școlile din Goleț, jud. Severin și Broșteni, jud. Mehedinți.  
La Vascăuți, părintele Nicolae s-a aflat timp de un an, deoarece la 20 octombrie 1948 a fost arestat de către agenții Ministerului Securității de Stat (МГБ). A fost învinuit de propagandă antisovietică și judecat conform art. 54, p. 10 și 11 CP al RSSU la 8 ani de lagăr. Anii de detenție i-a petrecut în lagărele de muncă forțată din cuprinsul URSS până în anul 1956, când a fost eliberat.
  După eliberare, părintele Nicolae Samburschi se reîntoarce în regiunea Cernăuți și își continuă activitatea pastorală în parohii din cadrul Eparhiei de Cernăuți. Ultima parohie, unde părintele a slujit timp de 15 ani, a fost localitatea Grușeveț (Grușivți), raionul Chelmenți cu Biserica “Sf. Nicolae”.
La 3 aprilie 1972, părintele Nicolae își încheie drumul vieții pământești. Peste două zile de la deces, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost așezat în biserica din Chelmenți, unde părintele îți începuse cu 4 decenii în urmă activitatea sa pastorală. Sf. Evanghelie din timpul privegerii a fost citită la căpătâiul celui răposat de către preotul Petru Jereghie, confrate și împreună slujitor în ogorul Domnului, dar și confrate de temniță cu cel decedat. Slujba îmnormântării a fost săvârșită de către un sobor de preoți în prezența unui număr foarte mare de credincioși, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost petrecut în ultimul drum și înmormântat în cimitirul din orașul Chelmenți.
La 25 decembrie 1974, părintele Nicolae Samburschi a fost reabilitat de către Judecătoria regiunii Cernăuți.

                                        Protoiereu Ioan Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu