sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Din istoria bisericii “Minunea Sf. Arh. Mihail” din Frumuşica, Florești





Din istoria bisericii “Minunea Sf. Arh. Mihail” din Frumuşica, Florești



Prima menţiune documentară a bisericii din Frumuşica este anul 1797. Biserica era din lemn cu acoperiş de stuf şi purta hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”.
Potrivit izvoarelor istorice, unul dintre primii preoţi la această biserică a fost preotul Nicolae Irimiţă. După trecerea la cele veşnice a acestui preot îl urmează în slujirea bisericii din Frumuşica fiul său preotul Ioan Irimiţă. Din iniţiativa preotului şi cu ajutorul enoriaşilor, în perioada anilor 1836-1847 se construieşte din piatră actuala biserică cu hramul „Minunea Sf. Arh. Mihail”.
În anul 1894 pe lîngă biserică activa o şcoală elementară. În 1898 în postul de cîntareţ la această biserică este numit Atanasie Slivinschi, iar din 1918 paroh al bisericii devine preotul Grigore Iazinschi. În anul 1929 cîntareţ la Frumuşica era Ioan Oliniţchi.
Din 1946-1949 preot slujitor la biserică a fost ieromonahul Paisie (Spinei Petru).
În perioada anilor 1951-1956 preot paroh a fost preotul Spiridon Vieru. Timp de 27 de ani în biserica din Frumuşica nu s-a săvîrşit serviciul divin. Spre deosebire de alte biserici închise, la Frumuşica biserica a rămas intactă, fără a fi supusă distrugerii.
După o reparaţie capitală în anul 1989 a fost săvârşită slujba de sfinţire a bisericii. Au adus laudă lui Dumnezeu în această perioadă părintele Andrei Şaramet, părintele Grigore Lăcustă, părintele Andrei Boian. Din 1994 paroh al acestei biserici este părintele Ioan Ţăruş.
Există şi o pajină neagră în istoria bisericii din Frumuşica. La 30 mai 1997 din pricini necunoscute biserica a ars. Flăcările focului au distrus totul. Ajungănd în clopotniţă au distrus şi clopotele. S-au salvat foarte puţine obiecte bisericeşti.
Cu ajutorul creştinilor localnici şi jertva adunată de prin alte localităţi, s-a efectuat o reparaţie capitală a bisericii şi s-a procurat obiectele bisericeşti necesare. S-au mai efectuat reparaţii, urmate de slujbe arhierești de sfinţire a locaşului sfânt.
Prin contribuţia enoriaşilor din an în an locaşul sfânt se îmbogăţeşte cu cele necesare. Biserica dispune de bibliotecă parohială. Se activează în parohie şi în direcţia misionar-pastorală.



                                                   Protoiereu Ioan Lisnic


Preotul Grigore Iazinschi, 
parohul bisericii din Frumușica (1918-1940)











Un comentariu:

  1. Buna ziua. Caut informații despre bunicul meu Spiridon Vieru, care a fost În perioada anilor 1951-1956 preot paroh în biserica „Minunea Sf. Arh. Mihail” din Frumuşica, Floreşti. Cum pot sa va contactez?

    RăspundețiȘtergere