sâmbătă, 17 iulie 2021

Preotul Mihail Lupaşcu – acuzat de agitaţie antisovietică şi spionaj




Preotul Mihail Lupaşcu –
acuzat de agitaţie antisovietică şi spionaj


Biserica din localitatea Lunca Dubăsari (1962)

Mihail Lupașcu s-a născut la 8 noiembrie 1881, în familia lui Isaia și a Benedictei Lupașcu din localitatea Șerpeni, jud. Bender (Tighina). Tatăl său era paraclisier la Biserica ”Sf. Gheorghe” din Șerpeni. A fost botezat la 11 noiembrie în biserica din satul natal de către preotul  Constantin Macovei, având nași pe locuitorul din Șerpeni, Grigore Nicolaev și soția ofițerului Emilian Surgutiuc, Parascovia. A urmat cursurile de cântăreți bisericești din Odesa și în 1905 a fost numit cântăreț la biserica din localitatea Grădinița, regiunea Odesa.

În perioada anilor 1914-1917, cântărețul Mihail Lupaşcu a fost sanitar în armata țaristă, în grad de soldat. După demobilizare, se întoarce la parohia sa și în 1918 este numit cântăreț la biserica din Pererâta (Pârâta), Dubăsari. În anul 1921 a fost arestat de către colaboratorii CK, din Dubăsari, fiind suspectat de spionaj în favoarea României. Din cauza lipsei de probe, peste 6 săptămâni de detenție a fost eliberat.   

La 12 februarie 1931, Mihail Lupaşcu este arestat din nou. Colaboratorii GPU din Grigoriopol îl acuzau de “agitație antisovietică, îndreptată împotriva activităţilor desfăşurate de  autorităţile sovietice și încercarea de a trece illegal peste linia de demarcație [a frontierei] în România”. După mai multe interogatorii, la 12 noiembrie 1931, anchetatorii GPU au stabilit: încetarea urmăririi penale și eliberarea de sub strajă a cetățeanului Lupașcu Mihail Isaevici, suspectat de spionaj și agitație antisovietică, conform art. 54-6 și art. 54-10 CP al RSSU. A fost eliberat din cauza lipsei de probe, cum că, “în timpul investigațiilor de anchetă, acuzațiile, prin declarațiile martorilor nu s-au adeverit”.

Peste o perioadă de timp de activitate în calitate de cântăreț bisericesc, Mihail Lupaşcu a fost hirotonit în treapta de preot.  După închiderea bisericii, autorităţile sovietice din RASSM l-au deportat din ”zona de frontieră”, stabilindu-i domiciliu obligatoriu. S-a aflat în surghun timp de 5 ani.

În luna august 1941 se întoarce în parohia Lunca, jud. Dubăsari, activând în cadrul Misiunii Ortodoxe din Transnistria. În procesele-verbale de inspecţie, întocmite de protoiereul judeţului, se scria despre părintele Mihail Lupaşcu următoarele: ”Acest preot lucrează cu atâta credinţă în poporul său, că a uimit pe trecătorii care vizitează satul Lunca”.

Părintele Mihail Lupașcu a fost reabilitat de către Procuratura R. Moldova, la 24 decembrie 1990.



Extras din cartea:
Protoiereu Ioan LISNIC, Clerici ortodocși din Basarabia și Transnistria în închisorile comuniste, Iași, Editura Stef, 2019, p. 83-85.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu