marți, 31 iulie 2018

Preotul Nicolae Stihii – condamnat la moarte prin împușcare





Preotul Nicolae Stihii –
condamnat la moarte prin împușcare


Biserica din Meleșeni

Preotul Nicolae Stihii s-a născut la 4 mai 1886 în familia lui Vladimir și a Anastasiei Stihii din localitatea  Meleșeni, jud. Orhei. Tatăl său era cântăreț la biserica din acea localitate. A învățat la școala din satul natal, la Școala spirituală și Seminarul Teologic din Chișinău pe care l-a absolvit în anul 1914, apoi a fost hirotonit preot. Potrivit unor surse, viitorul preot ar fi absolvit în anul 1912 Facultatea de Juridică a Universității din Kiev.
În anul 1915, îl întâlnim pe preotul Nicolae Stihii activând în calitate de confesor pe o navă maritimă, fiind înscris în lista persoanelor civile din administrația maritimă, cu începere de la 20 octombrie. La data de 1 ianuarie 1917 era preot titular pe Crucișetorul “Admiral Macarov”.
După revoluția bolșevică, părintele Nicolae își continue activitatea pastorală în câteva parohii din cadrul Eparhiei de Leningrad. Până în anul 1932 a slujit la Biserica „Sf. Maria Magdalena” din orașul Sluțk (Pavlovsk), regiunea Leningrad, apoi a fost transferat la biserica cimitirului, cu hramul „Sf. Ioachim și Ana” din aceeași localitate.
La 1 ianuarie 1937, părintele a fost arestat, fiind acuzat ca „membru al unei grupări subversiv-teroriste”. Sentința de judecată a fost stabilită la 17 ianuarie 1938 de către Comisia NKVD și Procuratura URSS, conform art. 58-6-11 CP al RSSFR și condamnat la moarte prin împușcare. Executarea sentinței a avut loc la 27 ianuarie 1938, fiind inmormântat într-o groapă comună din preajma orașului Leningrad.

                              Protoiereu Ioan Lisnic



Evidența clericilor jud. Orhei, care au fost la mărturisire, 1897 
(ANRM, F. 208, inv. 6, d. 1373, f. 48)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu