sâmbătă, 21 iulie 2018

Ierodiaconul Pangratie Erhan – arestat pentru încercarea de a salva patrimoniul mănăstirii







Ierodiaconul Pangratie Erhan – arestat pentru
încercarea de a salva patrimoniul mănăstirii




Ierodiaconul Pangratie, cu numele de mirean Pavel Erhan s-a născut la 10 decembrie 1887 în familia lui Tit și a Ecaterinei Erhan din localitatea Ocnița Răzeși, com. Cucuruzeni, jud. Orhei. Tatăl său era proprietar din Chișinău, stabilit cu traiul la Ocnița Răzeși. A fost botezat la 15 decembrie în biserica din Cucuruzeni de către preotul Andronic Petcu, având nași pe Iacov, fiul țăranului Simeon Adomniței și Glicheria, soția lui Ion Sângereanu, proprietar din Chișinău, stabilit la Ocnița Răzeși.
La 12 decembrie 1911, viitorul monah Pangratie, având vârsta de 24 de ani, se stabilește la Lavra Pecerska din Kiev făcând ascultare în acest așezământ monahal până la 15 ianuarie 1915, pleacă apoi acasă din cauza unor probleme de familie. Revine la mănăstire în 1917, continuând ascultarea până la 6 decembrie 1923, când a fost tuns în monahism și apoi hirotonit ierodiacon.
În anul 1921, pentru încercarea de a trece ilegal frontiera, ierodiaconul Pangratie a fost arestat. A mai fost arestat de către agenții GPU la 6 ianuarie 1925, fiind suspectat de ascunderea obiectelor bisericești prețioase. Din cauza luptei monahilor Lavrei cu adepții “Bisericii Vii” (grupare religioasă necanonică, susținută de autoritățile comuniste cu scopul de a diviza Biserica Ortodoxă), care doreau să acapareze așezământul monahal, la 24 decembrie 1924, autoritățile bolșevice emit un ordin de a închide mănăstirea. În urma unui denunț cum că monahii ar ascunde obiecte prețioase din patrimoniul mănăstirii, autoritățile organizează percheziții în chiliile călugărilor, fiind  arestați peste 30 de viețuitori ai Lavrei, printre care și ierodiaconul Pangratie. În urma perchezițiilor, au fost găsite și confiscate peste 350 obiecte prețioase din patrimoniul mănăstirii.
La 14 mai 1925, ierodiaconul Pangratie a fost eliberat din detenție, cu interdicția părăsirii locului de trai. Prin decretul colegiului Uniunii GPU din URSS de la 25 februarie 1928, cazul urmăririi penale a fost anulat pentru toți cei peste 30 de viețuitori ai Lavrei. Despre viața de mai departe a ierodiaconului Pangratie nu se cunoaște nimic.

                                   Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu