luni, 30 iulie 2018

Monahia Iustina Davidov – condamnată pentru activitate contrarevoluționară






Monahia Iustina Davidov – condamnată
pentru activitate contrarevoluționară




Monahia Iustina Davidov s-a născut în anul 1877 într-o familie de țărani din localitatea Acmanghit, jud. Akerman (Cetatea Albă). După absolvirea școlii primare însușește profesia de croitor. În anul 1907 intră în ascultare la Mănăstirea Novodevicie din Sankt Peterburg și peste 9 ani de ascultare primește călugăria, având atunci 39 ani de la naștere. A fost viețuitoare a Mănăstirii Novodevicie timp de 24 ani, până când autoritățile sovietice, la scurt timp după  închiderea mănăstirii (1925), le-au interzis călugărițelor de a locui în chiliile fostei mănăstiri. 
    În perioada sovietică, monahia Iustina activează în calitate de croitoreasă la artelul Lentricotaj din Leningrad. La 15 mai 1931 se transferă cu serviciul la unul dintre parcurile de tramvaie din același oraș. În următorul an, la 17 aprilie 1932 a fost arestată. Judecata a avut loc la 16 iunie în cadrul ședinței troicii GPU, primind sentința conform art. 58-10, 11 CP al RSSFR (activitate contrarevoluționară). A fost condamnată la 3 ani de surghun în Kazahstan. 
Pe parcursul anului 1932 au fost arestate și supuse represiunilor 138 de monahii din fosta Mănăstire Novodevicie. Despre viața de mai departe a monahiei Iustina Davidov nu se cunoaște nimic. 

                                  Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu