miercuri, 1 august 2018

Preotul Ioan Șvidcenco – acuzat de activitate contrarevoluționară






Preotul Ioan Șvidcenco –
acuzat de activitate contrarevoluționară



Preotul Ioan Șvidcenco s-a născut în anul 1891 în orașul Tulcea (România). Tatăl său, Terentie Șvidcenco era cântăreț bisericesc. În perioada anilor 1908 – 1914, tânărul Ioan a învățat la Seminarul Teologic din Chișinău, apoi se stabilește în eparhia Hersonului, unde fratele său, Mihail, activa în calitate de cântăreț bisericesc.
În anii 20 ai secolului trecut, Ioan Șvidcenco, era preot la Biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Alexandrovka, jud. Ananiev, gubernia Herson, apoi, în 1930, a fost transferat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Grigoro-Denisovka, Ananiev (Kirovograd). În anul 1929, părintele aderă la mișcarea religioasă „iosifleană”, înființată de către Mitropolitul Iosif (Petrovîh) de Leningrad. Această mișcare se pronunța împotriva supunerii Bisericii structurilor statale.
La 16 ianuarie 1931, părintele Ioan Șvidcenco a fost arestat. A fost acuzat de câtre Colegiul GPU, Kirovograd, ca fiind „membru al unei organizații clericale monarhiste ilegale” și cum că ar fi “desfășurat o activitate contrarevoluționară”.  Judecata a avut loc la 14 decembrie 1931, fiind condamnat conform art. 58-10-11 CP al RSSFR la 3 ani privațiune de libertate într-un lagăr de muncă forțată. Despre viața de mai departe a preotul Ioan Șvidcenco  nu se cunoaște nimic. 

                                     Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu