miercuri, 13 mai 2015

Preotul Vasile Doncilă, condamnat la ani grei de temniță în Siberia

Preotul Vasile Doncilă,
condamnat la ani grei de temniță în Siberia


  S-a născut la 1 iulie 1877 în comuna Sârcova, județul Orhei. Fost absolvent al Seminarului Teologic și licențiat al Facultății de Teologie. Fiind hirotonit preot în anul 1899, a deservit mai multe parohii, a fost o perioadă de timp paroh al Bisericii Înălțarea Domnului  din Cărpinenei, jud. Chișinău, apoi  slujitor la capela Sf. Ștefan  a Liceului  Alexandru Donici nr.3  de băieți fiind și profesor de religie, în localul acestui liceu s-au adunat și lucrat memebrii  Sfatului Țării din Basarabia votând Unirea.
Din 1933, când în localul liceului se stabilește Facultatea de Științe Agricole,  părintele Vasile Doncilă  devine paroh al Capelei  acestei instituții.
   A desfășurat o largă activitate, fiind confesor al primului regiment de cavalerie al Republicii Democratice Moldovenești. În 1918  devine protopop al garnizoanei Chișinău și misionar, iar în perioada anilor 1928-1931 a fost senator în parlamentul țării.
     A desfășurat o intensă activitate școlară și extrașcolară ca propagandist a muzicii naționale și o bogată activitate cultural-națională. Îndeplinind și funcția de delegat al Ministerului Instrucțiunii și Cultelor cu inspectarea bisericilor și  școlilor din Macedonia grecească.   
Pentru meritele P.C. Sale a fost decorat cu: „Sf. Ana” cl. II și a III-a cu spade, ”Vladimir” gr.IV, ”Răsplata Muncii” cl.I pentru biserică și cl.I pentru învățământ, ”Steaua României” în grad de ofițer și Insigna pentru serviciul de 25 ani.
    În timpul persecuțiilor NCVD-iste din 1940-1941, a fost arestat și condamnat la ani grei de temniță în Siberia, de unde nu s-a mai întors.

                           Protoiereu Ioan Lisnic


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu