miercuri, 20 mai 2015

Preotul Avacum Rusu – arestat și deportat în Siberia


Preotul Avacum Rusu – 
arestat și deportat în Siberia


S-a născut la 27 iulie 1896. Era absolvent al Seminarului Teologic din Chișinău, fiind hirotonit preot în 1920. În anul 1922 a fost numit paroh la Biserica Adormirea Maicii Domnului din com. Mălăiești, jud. Bălți.
Ultima parohie a părintelui Avacum a fost în cartierul Slobozia Nouă din orașul Bălți. Acest cartier a fost înființat treptat în urma împroprietăririi țăranilor după Marea Unire din 1918. În anul 1935, în cartierul Slobozia Nouă se înființează o parohie, părintele Avacum devine conducător spiritual al acestei parohii, începându-se din inițiativa P.C. Sale și construcția unei biserici. Ridicarea acestui sfânt locaș în noul cartier a fost posibilă datorită ajutorului din partea diferitor instituții, a credincoșilor și prin osteneala părintelui paroh Avacum Rusu. Târnosirea Bisericii “Vovidenia” (cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică) din Slobozia Nouă, Bălți, a avut loc la data de 19 noiembrie 1939.
Puțin timp s-a bucurat părintele Avacum de roadele ostenelilor sale. În anul 1940 a fost deportat în Siberia, de unde nu s-a mai întors.                                             Protoiereu Ioan Lisnic
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu