duminică, 8 martie 2015

Întâia și a doua Aflare a Capului Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan






      Întâia și a doua Aflare a Capului
Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan




       La 24 februarie/9 martie Sfânta Biserică face pomenirea Sf. Proroc  Ioan Botezătorul, în amintirea aflării prin dorința dumnezeiască a cinstitului său cap.
         După tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, din porunca împăratului Irod,trupul său a fost înmormântat de către ucenici în orașul Sevastia din Samaria, dar cinstitul său cap a fost  dosit de către Irodiada într-un loc necuviincios. Atunci Ioana - soția lui Huza , econom al lui Irod – a luat pe ascuns Sf. cap, l-a așezat intr-un vas și l-a îngropat pe muntele  Eleon  din Ierusalim.
         În veacul al IV-lea în acest loc a fost pornită construcția unei biserici de către un  binecredincios   dregător pe nume Inochentie.      În timp ce săpa fundamentul bisericii a fost găsit vasul cu Cinstitul Cap. Astfel s-a săvârșit prima  aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul.
         Fiind păstrat cu mare sfințenie și de frică ca să nu fie pângărit de eretici,Inochentie înainte de moarte îngroapă vasul în același loc unde l-a găsit.
         După mult timp Sf. Proroc Ioan Botezătorul  se arată în vis la doi monahi, care mergeau la Ierusalim, arătându-le locul unde se afla Cinstitul său cap. Iar de la acești monahi, luându-l un oarecare olar, l-a dus în cetatea emesinilor  și  cunoscând darul cum că prin mijlocirea Sfântului cap avea spor la toate , îl cinstea în chip deosebit. Înainte de moarte, l-a lăsat surorii sale spre cinstire. Iar după moartea acesteia,  Sfântul cap a  Înaintemergătorului  a ajuns în cele din urmă la un oarecare monah  Eustațiu  care mărturisea credința greșită a lui Arie. Acesta fiind alungat de către dreptcredincioși din peștera unde locuia, căci precupețea tămăduirile care se făceau de Sfântul cap și le arăta făcute de el însuși. Monahul a îngropat vasul în peșteră ca l-a întoarcere să-l poată găsi. Dar, din voia lui Dumnezeu, în acel loc s-au așezat monahi  binecredincioși , care au construit o mănăstire. După vedeniile ce le aveau monahii din mănăstire, cinstitul cap a fost găsit a doua oară  (452) și a fost pus în biserica din Emisia de către Episcopul Uraniu, făcând nenumărate tămăduiri și minuni, iar mai apoi a fost dus la Constantinopol.
         În Biserica Ortodoxă sunt prăznuite : Zămislirea Sf. Ioan  (23 septembrie), Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie, numită în popor  ”  Sânzâienile ” ), Tăierea capului (29 august) și Soborul Sf. Ioan (7 ianuarie).
                                                                                                          
        








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu