marți, 20 februarie 2018

Preotul Ștefan Cenușă – acuzat pentru “predici cu caracter antisovietic”








Preotul Ștefan Cenușă – acuzat
pentru “predici cu caracter antisovietic”



        Preotul Ștefan Cenușă s-a născut la 2 august 1904 în familia lui Grigore Cenușă din localitatea Costești, jud. Bălți. Avea studiile Școlii de cântăreț din Chișinău. La 1 martie 1927 a fost numit cântăreț la biserica din Slobozia-Chișcăreni, jud. Bălț, slujind în calitate de cântăreț până în anul 1946, când a fost hirotonit preot pe seama bisericii din Chișcăreni, r-nul Chișcăreni.
Peste 3 ani de la hirotonie, preotul Ștefan Cenușă a fost “scos de la slujbă pentru oficierea neautorizată a serviciuliu bisericesc în locașe de cult neînregistrate”, apoi restabilit în următorul an în funcția de preot paroh la biserica din Chișcăreni, deservind și biserica din Slobozia-Chișcăreni. Tot în acea perioadă, părintele Ștefan intră în vizorul organelor securității de stat. Se menționa în comunicările lor cum că  preotul “ține în fața credincioșilor predici cu caracter antisovietic”. Se mai menționa că părintele ar fi declarat la o slujbă în fața credincioșilor: “Copii voștri învață la școală că Dumnezeu nu există, dar nu e adevărat. Bolșevicii le-au interzis preoților să predea religia în școală, de aceea părinții trebuie să-i învețe pe copii religia acasă”. În comunicat se mai spunea că în timpul deportărilor din RSSM, preotul a ținut o predică în care afirma că “deportarea a fost poruncită de Dumnezeu, care-i pedepsește pe oameni pentru că nu se pocăiesc”. Îi îndemna pe credincioși “să nu se denunțe unii pe alții, ca să nu fie vânzare de frați între frați, căci Dumnezeu pedepsește aspru asemenea păcate”. În altă predică rostită în satul Ghiliceni, părintele zicea “orice putere vine de la Dumnezeu, numai dacă e creștinească. Deaceea e bine să știi cum să te supui autorităților. Dacă puterea vine de la Dumnezeu, trebuie să te supui dumnezeiește, dar dacă vine de la diavol, supunerea trebuie să fie și ea diavolească”.
În anul 1966, părintele Ștefan Cenușă a fost scos de la evidența preoților slujitori “pe motiv de boală”. Trece la Domnul la 21 februarie 1882, fiind înmormântat în cimitirul din satul Slobozia-Chișcăreni.

                                       Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu