marți, 6 februarie 2018

Preotul Nicolae Bolboceanu – judecat pentru „uneltire contra ordinii sociale”






Preotul Nicolae Bolboceanu – judecat
 pentru „uneltire contra ordinii sociale”




Preotul Nicolae Bolboceanu s-a născut la 21 februarie 1891 în familia preotului Ioan Bolboceanu din localitatea Marșineț, jud. Hotin. A învățat întâi la școala din satul natal, apoi și-a continuat studiile la Școala Spirituală din Edineț, pe care a absolvit-o în anul 1905, fiind și înmatriculat fără a susține examenul de admitere în clasa I-îi a Seminarului Teologic. După absolvirea Seminarului Teologic  din Chișinău în anul 1912, la 6 august același an a fost hirotonit preot pe sema Bisericii “Nașterea Domnului” din localitatea Șendreni, jud. Hotin.
În anul 1919, părintele Nicolae Bolboceanu a fost transferat la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Gura Galbenă, jud. Tighina și la 1 august 1938 a fost transferat în postul al II-lea de preot la Biserica “Sf. Treime” din Chișinău. În perioada primului refugiu, părintele a slujit într-o parohie din cadrul Mitropoliei Ungro-Vlahiei întroducându-se în 1941 la Chișinău.
Pentru merite în activitatea pastorală și misionară a fost decorat cu distincții bisericești, fiind ridicat în treapta de protoiereu, apoi în treapta de Iconom Stavrofor. Îndeplinea și funcția de Șef al Serviciului Cultelor din cadrul Guvernământului Basarabiei. În anul 1943 a fost transferat la Biserica “Toții Sfinții” din cimitirul Chișinăului. La data de 1 februarie 1944, prin decizia Ministerului Culturii și Cultelor, părintele Nicolae Bolboceanu a fost întărit în funcția de Consilier Referent Economic al Arhiepiscopiei Chișinăului. Părintele a fost investit în înalta funcție la 21 februarie 1944, Mitropolitul Efrem a ținut un cuvânt de bun venit noului ales, dându-I îndrumări și dorindu-i spor în noua misiune ce i s-a încredințat. În cuvântul de răspuns, părintele Nicolae i-a mulțumit Înaltului Ierarh de încrederea arătată și făgăduind că-și va pune toată silința și energia pentru a corespunde înaltei chemări.
În luna martie 1944, părintele Nicolae Bolboceanu a fost nevoit să se refugieze din nou, stabilindu-se la Coșcovenii de Jos, Dolj. În refugiu se afla întreg personalul Mitropoliei Basarabiei. Părintele Noicolae a slujit o perioada de timp la Catedrala din Craiova, apoi a fost transferat la capela din cimitirul Sineasca din același oraș. La 21 aprilie 1961, părintele a fost arestat, fiind învinuit de “uneltire contra ordinii sociale”. Anchetele au durat până în luna mai 1962. Din cauza numeroaselor memorii, adresate organelor de resort din partea credincioșilor și membrii familiei, a fost condamnat doar la un an de închisoare, fiind plasat în Penitenciarul din Craiova, având și interdicția corecțională pe un termen de 3 ani.
 După ispășirea termenului de detenție, părintele Nicolae Bolboceanu a slujit la Biserica “Sf. Treime” din Craiova, apoi la Biserica “Sf. Ioan Sebastian” și la Biserica “Sf. Nicolae Dorobănția”, de unde la 1 decembrie 1969 s-a pensionat. Părintele a continuat să slujească și după pensionare, până în anul 1962, când din cauza sănătății se retrage definitiv, trece la Domnul la 2 ianuarie 1981. Slujba înmormântării fiind săvârșită cu participarea aproape generală a preoților și cântăreților basarabeni stabiliți la Craiova.


                                 Protoiereu Ioan Lisnic













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu