duminică, 11 februarie 2018

Ieromonahul Lactatii Cucereavâi – condamnat pentru „informații calomnioase care defăimau situația din URSS”






Ieromonahul Lactatii Cucereavâi –
condamnat pentru  „informații calomnioase
care defăimau situația din URSS”


Interiorul fostei Biserici "Sf.Ilie" din Chișinau

Ieromonahul Lactatii, cu numele de mirean Leonid Cucereavâi s-a născut în anul 1922. În timpul războiului a locuit la Râmnicu Vâlcea, unde a absolvit Seminarul Teologic. În august 1945, după ce a fost repatriat, se stabilește la Chișinău, făcând ascultare pe lângă Conducerea Eparhială. A fost tuns în monahism și horotonit în treapta de ierodiacon, fiind numit slujitor la Catedrala din Chișinău. În luna mai a anului 1947 a fost hirotonit ieromonah, devenind paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Chișinău.
La 19 iunie 1947, părintele Lactatii a fost arestat. Era învinuit de agitație antisovietică. Ancheta a stabilit că inculpatul a trimis în România mai multe scrisori în care “comunica informații calomnioase, care denaturează situația materială a populației din URSS, atitudinea Puterii Sovietice față de religie, biserică, preoțime”. Iată ce scria părintele Lactatii: “Sper că în timpul cel mai apropiat ne vom vedea din nou în veche noastră patrie. În părțile noastre viața este foarte grea. Puterea le-a impus țăranilor impozite enorme, poporul a rămas calic. Mor atât de mulți încât nu reușesc să-i înmormânteze, cei care trăiesc se hrănesc cu ce se nimerește”.
Judecata ieromonahului Lactatii a avut loc la 4 septembrie 1947, fiind condamnat de către Judecătoria Supremă a RSSM, conform art. 54-10, p. 1 CP a RSSU la 7 ani de detenție cu lipsirea drepturilor civice pe un termen de 5 ani. Anii de detenție i-a petrecut într-un lagăr de muncă forțată din Karaganda. După eliberarea din detenție a slujit în parohii din cadrul eparhiilor de Saratov și Oriol. În anul 1959, a scris o scrisoare pe adresa Patriarhiei ca să fie transferat în eparhia Chișinăului și a Moldovei.


                                Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu