luni, 19 februarie 2018

Preotul Alexie Străistaru – acuzat de uneltire contra ordinii sociale

Preotul Alexie Străistaru –
acuzat de uneltire contra ordinii sociale
Preotul Alexie Străistaru s-a născut la 17 februarie 1917 în familia preotului Nicolae Străistaru din localitatea Chirianca, jud. Chișinău. Avea studiile Seminarului Teologic și a Facultății de Teologie, în anul 1939 era student în anul II la Facultatea din Chișinău. În anul de învățământ 1940-1941, aflat în refugiu viitorul preot devine licențiat în teologie la Facultatea de Teologie din Iași.
După reîntoarcerea în Basarabia, Alexie Străistaru a fost hirotonit preot pe seama bisericii din Cobusca Nouă, jud. Tighina, în locul preotului Alexandru Zavalnițchi, arestat și deportat în Siberia de către sovietici în primul an de ocupație (1940-1941).
La biserica din Cobusca Nouă, părintele Alexie Străistaru a slujit până în luna martie a anului 1944, fiind nevoit din cauza apropierii liniei frontului să se refugieze din nou peste Prut. A slujit în mai multe parohii, în anul 1951 era paroh în localitatea Sascut, jud. Bacău. La 26 august 1951 a fost arestat, fiind acuzat de uneltire contra ordinii sociale. Tribunalul Militar Galați îl condamnă prin sentința 95/1951, la 3 ani de închisoare. Anii de detenție i-a petrecut la Aiud, Focșani, Galați, Jilava și la Canal.
Părintele Alexie a fost eliberat din detenție la 24 august 1954. După eliberare a slujit preot în parohiile Valea Seacă, jud. Bacău și Spineni, com. Sascut-Târg. În anul 1958, preotul Alexie Străistaru s-a implicat activ în reparația capitală a Bisericii “Sf. Nicolae” din Spineni. A fost efectuată o reparație capitală pe interior, constând în tencuirea pereților apoi pictarea lor, lucrările fiind finalizate în anul 1960.

                                       Protoiereu Ioan Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu