duminică, 26 aprilie 2015

Din istoria Bisericii Sf. Cuv. Parascheva, s. Izvoare, Floreşti
Din istoria Bisericii Sf. Cuv. Parascheva,
s. Izvoare, Floreşti


Potrivit datelor istorice, prima menţiune documentară a bisericii din Izvoare este anul 1793.
Actuala biserica cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost construită din piatră în anul 1863.
Primul preot cunoscut din această parohie este preotul Efimie Spoialov. În anul 1879 este numit în funcţia de paroh la această biserică preotul Nicolae Captarenco. În anul 1882, acest preot primeşte o gramotă de la Sf. Sinod ca mulţumire pentru ridicarea bisericii din satul vecin, Căinarii Vechi. În funcţie de cîntăreţ la biserica din Izvoare, este numit în anul 1883, diaconul-cîntăreţ Ioan Nicov. Pe lîngă biserică activa o şcoală elementară, iar de la începutul sec. al XX-lea o şcoală primară.
În anul 1920 este hirotonit pentru biserica din Izvoare absolventul Seminarului Teologic din Chişinău, Arsenie Hodorogea, care deserveşte această biserică mulţi ani la rînd. Din 1934 funcţia de cîntăreţ este ocupată de absolventul Şcolii de cîntăreţi din Chişinău, Andrei Vedraşco. Atît în perioada războiului, cît şi mai tîrziu, în această biserică s-au oficiat slujbele bisericeşti.
În anul 1967 părintele Arsenie Hodorogea este numit la biserica din satul vecin Căinarii Vechi. Din 1967 pînă 1989 biserica din Izvoare a fost văduvită de preot, fiind închisă.
În perioada anilor 1990-2001 în funcţia de preot paroh al bisericii a fost părintele Leonid Groza. Odată cu reparaţia din 1990, a fost lărgită biserica în lateral, astfel din formă de corabie biserica a căpătat forma de cruce.
Din 2001 pînă în prezent paroh al acestei biserici este părintele Serghei Lai. La 24 septembrie 2009, după o reparaţie capitală a bisericii a avut loc sfinţirea sfîntului locaş. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove. Au fost sfinţite de înaltul ierarh troiţa din curtea bisericii şi altă troiţă din centrul satului.

În prezent biserica dispune de o bibliotecă parohială. Se activează în direcţia misionar-pastorală. Se organizează colete pentru ajutorul familiilor nevoiaşe.

                                Protoiereu Ioan LisnicPreotul Arsenie Hodorogea,
slujitor la Biserica din Izvoare (1920-1967)   
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu