vineri, 6 februarie 2015

Sfântul Grigore Teologul - mintea cea preaînaltă a teologiei
                         


Sfântul Grigore Teologul - mintea cea
preaînaltă a teologiei
Sfântul Grigore  de  Nazianz  sau Teologul s-a născut la Arianz, nu departe de Nazianz, aproximativ în anul 330. Se trăgea din părinți de bun neam și drepți, Grigore și Nona. Având o deosebită plăcere de învățătură, își face studiile la Cezareea Capodochiei, unde s-a împrietenit cu Sf. Vasile. Rugat să rămână ca dascăl, a refuzat, mărturisind mai târziu că nu cunoaște decât două căi în Atena-a școlii și a bisericii. Se întoarce la tatăl său Grigore, care era episcop în Nazianz. A viețuit câțiva ani în pustiu, frământând în mintea lui întrebările cele mari ale învățăturii creștine, sufletește îmbrăcat în strălucirea ortodoxă. A fost preot în Nazianz. La rugămintea unei delegații de credincioși ortodocși  din Constantinopol  și din îndemnul lui Sfântul Vasile, merge în capitală pentru a întări comunitatea ortodoxă de acolo. Deschide o capelă, care devine în scurt timp locul întâlnirii intelectualității creștine a orașului, atrasă de personalitatea și predicile sale.  Ajunge  patriarh și întâistătător al Sinodului II Ecumenic din Constantinopol.
Din invidia și gelozia multora, adânc rănit în suflet, Sf. Grigore demisionează din înalta funcție clericală și revine la Nazianz, la locurile natale unde va petrece ultimii ani de viață,dedicându-se rugăciunii, studiului și scrisului (390).
Cele mai renumite scrieri ale sale sunt cele ”Cinci cuvântări” teologice, în care explică taina cea adâncă a Sf. Treimi. De asemenea a scris numeroase versuri și a întocmit, împreună cu  Sf. Vasile,  Filocalia. Pentru gândirea sa profundă Biserica l-a numit cuvântător de Dumnezeu.
Sfântul Grigore este sărbătorit la 25 ianuarie / 7 februarie și împreună cu Sf. Vasile cel Mare și Sf. Ioan Gură de Aur pe data de 30 ianuarie / 12 februarie.

                                                                                               
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu