sâmbătă, 21 februarie 2015

Dacă postim cu dragoste și rugăciune Omul capătă o purificare a trupului, a sufletului, precum și se curăță de păcat

Dacă postim cu dragoste și rugăciune
Omul capătă o purificare a trupului, a sufletului,
 precum și se curăță de păcat   Postul este o înfrânare pe un anumit timp, fie parțial, fie definitiv, de la mâncare, băutură, viață conjugală,distracție, vorbire multă și alte desfătări, cu scopul de a ne ruga mai mult lui Dumnezeu, de a ne pocăi și de a ne mărturisi, pentru a fi vrednici de Sf. Taine ale Mântuitorului.
                              Postul trupesc și sufletesc
          Postul trupesc – abținerea de la mâncare și băutură, nu simpla înlocuire de alimente, ci intenția de a înfrâna firea, de a crea o senzație de foame. Și aceasta nu că anumite alimente ar fi necurate, fiindcă nimeni din creație nu poate fi respins ca necurat (II Tim.4,4). Abținerea este un semn al libertății și al biruinței, voinței și al dorințelor, înfrânarea poftelor trupești și a plăcerii lor pătimașe.
   Postul sufletesc – înfrânarea simțurilor, a gândurilor, a imaginației, precum și iertarea semenilor, milostenie și cât mai multă rugăciune cu căință de cele săvârșite. Dacă postim prin abținerea de mâncare, dar nu iertăm, și nu părăsim obișnuințele urâte, nu avem nici un folos de acest post.
                   Posturile de peste an și durata lor
   Posturile de mai multe zile: Postul Paștelui de 7 săptămâni, Postul Crăciunului de 6 săptămâni,  Postul Adormirii       Maicii Domnului de 2 săptămâni și Postul Sfinților Apostoli  care variază în dependență de data sărbătoririi Sf. Paști.
   Posturi de o zi: miercurile și vinerile de peste an ( cu mici excepții), Ajunul Botezului Domnului, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul,  Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.
                                Însemnătatea postului

   Dacă postim cu dragoste și rugăciune, căpătăm o purificare atât al trupului cât și al sufletului, ne curățim de patimi și păcat, devenim mai tari în fața ispitelor. Postul ne smerește inima, ne împacă cu aproapele, ne slăbănogește firea, ne întărește duhul, ne vindecă de tot felul de boli trupești și sufletești, ne apropie mai mult de Dumnezeu.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu