sâmbătă, 2 septembrie 2017

Preotul Vasile Stoleru – martirizat în lagărele de exterminarePreotul Vasile Stoleru –
martirizat în lagărele de exterminarePreotul Vasile Stoleru s-a născut la 30 ianuarie 1907 în com. Davideni, jud. Storojineț. A învățat la școala primară din satul natal și din 1920 a urmat studiile la Liceul “Regele Ferdinant I” din Storojineț. În perioada anilor 1929-1934 a urmat cursurile Facultății de Teologie a Universității din Cernăuți. După absolvirea studiilor universitare a fost hirotonit preot pe seama bisericii din Botoșenița, jud. Rădăuți. În anul 1935 a fost transferat la biserica din Budeniț, jud. Storojineț, unde a slujit până în anul 1940.
Până în luna iunie 1940, părintele Vasile Stoleru a slujit la biserica din Carapciu pe Ceremuș (în prezent raionul Vijnița, Ucraina), după întoarcerea din refugiu, a ma slujit în această parohie până în martie 1944. Ultima parohie a părintelui Vasile a fost com. Bălăceanca, jud. Suceava.
La 16 iulie 1958, părintele Vasile Stoleru a fost arestat de către securitate și încarcerat în închisoarea din Suceava. Era învinuit de “activitate dușmănoasă la adresa R.P.R.” și a regimului, desfășura “activități cu caracter legionar” ș.a. A fost judecat de către Tribunalul Militar Suceava, la 22 octombrie 1959 și condamnat pentru “crimă de uneltire contra ordinii sociale”, la 10 ani de detenție, 7 ani degradare civică și confiscarea averii personale. Părintele era foarte bolnav, suferea de o “maladie ulceroasă”. Cu toate acestea, după proclamarea sentinței a fost încarcerat în penitenciarul din Botoșani, apoi transferat la Jilava și în penitenciarul de la Aiud. Condițiile inumane de detenție și torturile la care a fost supus i-au grăbit sfârșitul. Trece la Domnul în spitalul închisorii, la 12 decembrie 1960. 

                                      Protoiereu Ioan Lisnic
  
Biserica "Sf. Cuv. Parascheva" din Davideni, jud. Storojineț


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu