duminică, 17 septembrie 2017

Preotul Ștefan Cecati – judecat pentru “clevetiri la adresa URSS și a PC (b)”

Preotul Ștefan Cecati – judecat  pentru
“clevetiri la adresa URSS și a PC (b)”                                    Biserica din Terapontievca, jud. Tighina

Preotul Ștefan Cecati s-a născut la 17 octombrie 1899 în familia lui Petru și Domnica Cecati din Cimișlia, jud. Bender. A fost botezat la 31 octombrie în Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Cimișlia de către preotul Petru Hohor, având nași pe Ioachim Samburschi și soția lui Grigore Samburschi, Domnica. A învățat întâi la școala primară din localitate, apoi la Școala spirituală și la Seminarul Teologic. După absolvirea seminarului, la 5 iunie 1922 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Acoperemântul Maicii Domnului” din Bogdanovca – Veche (com. Cimișlia), jud. Tighina, și la 1 iunie 1924 transferat la Biserica “Sf. Ioan Teologul” din Terapontievca (com. Chirsova), același județ.
În primul an de ocupație sovietică (1940-1941), părintele Ștefan Cecati a avut de suferit. A fost arestat la 13 iunie 1941, fiind în vizorul organelor NKVD încă din august 1940. Era învinuit de apartenența sa din perioada interbelică la Partidul Liberal,  “acțiunile sale de propagandă pro-liberale din perioada alegerilor parlamentare și faptul că îl proslăvea pe regele României în cadrul serviciului divin din biserică”.
La retragerea trupelor sovietice din Basarabia, părintele Ștefan, împreună cu alți deținuți politici au fost trimiși în regiunea Sverdlovsk (Rusia), unde la 29 decembrie 1941, pentru “clevetiri la adresa URSS și a PC (b) din toată Uniunea” a fost condamnat la pedeapsa capitală prin împușcare. La 19 martie 1942, Consiliul Special al NKVD – ului din URSS stabilește sentința de condamnare a preotului Ștefan Cecati la 10 ani de lagăr. Despre viața lui de mai departe nu se cunoaște nimic.
Peste aproape patru decenii, în anul 1989, părintele Ștefan Cecati a fost reabilitat printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS “Cu privire la restabilirea dreptății față de victimile represiunilor politice din anii 30-40 și începutul anilor 50” ai secolului trecut.

                                       Protoiereu Ioan LisnicNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu