vineri, 7 noiembrie 2014

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir


        La 26 octombrie/8 noiembrie Biserica Ortodoxă  serbează pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Este unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin invocat deseori de către cei în suferințe, ca unul care aduce grabnică vindecare.                                                                                               
          Potrivit tradiției, Sf.Dimitrie a fost fiul prefectului cetății Tesalonicului, în vremea împăratului Dioclețian (284-305), atunci când Cezar în părțile Răsăritului era Maximian Galeriu, un mare persecutor al creștinilor. Părinții săi erau în taină creștini, Dimitrie fiind crescut în spiritul slujirii lui Dumnezeu. După moartea tatălui său, Sf. Dimitrie este rânduit în aceeași slujbă administrativă, fiindu-i recunoscute calitățile morale și intelectuale. Întors victorios dintr-o campanie militară,  Galeriu a poruncit ca în toate cetățile să fie aduse ofrande zeilor ce ” i-au fost de ajutor”. Refuzând să participe la ceremoniile păgâne, Sf. Dimitrie atrage asupra sa mânia persecutorului care îl aruncă în temniță. În timpul jocurilor închinate la Tesalonic împăratului care se afla în vizită în cetate, un gladiator păgân vestit, pe nume Lie, este ucis, în arenă, de un tânăr creștin pe nume Nestor. Galeriu, întristat de moartea lui Lie, luptătorul său favorit, află că acel tânăr creștin primise binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirea lui Dimitrie înainte de lupta din arenă. Plin de mânie, împăratul poruncește atunci uciderea în temniță a lui Dimitrie. Se spune că, văzând soldații intrând în celula sa, Sf. Dimitrie a ridicat mâna lăsându-și coasta descoperită pentru a fi străpunsă de sulițe, după asemănarea lui Hristors, cel a căruli coastă fusese străpunsă pe Golgota.

         Cu ale cărui sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul nostru miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu