sâmbătă, 27 septembrie 2014

Sala de festivități a Universității de Stat din Bălți – fost paraclis profanat de comuniști



Sala  de festivități a Universității de Stat din Bălți – fost paraclis profanat de comuniști
 


“Astăzi, când se aud tot mai puternice glasurile celor ce strigă împotriva lui Dumnezeu, te simți mișcat și plin de nădejdi, când auzi cântări de laudă înălțate lui Dumnezeu, în lăcaș nou de închinare. ”  
                   (Rev. Episcopia Hotinului, nr. 3, 1938, p. 37-39)

Cu aceste cuvinte pline de credință și optimism pentru ziua de mâine începea știrea despre târnosirea Paraclisului din incinta clădirii Liceului de fete  Domnița Ileana” din Bălți. Istoria  tristă a acestui fost locaș sfânt începe cu sfințirea pietrei de temelie care a avut loc la 2 iulie 1935. Slujba de sfințire fiind oficiată în prezența M.S. Regele, prințul moștenitor și membrii guvernului, veniți la Bălți cu ocazia sfințirii Catedralei Sf. Împărați Constantin și Elena.
Lucrările de construcție a clădirii liceului, care prevedea după proiect și încăperea paraclisului, au durat până la sfărșitul anului 1937, cu mari greutăți materiale.
În ziua de 23 ianuarie 1938, într-o atmosferă înălțătoare, a avut loc slujba de târnosire a paraclisului și sfințirea noii clădiri a liceului săvârșită de către P.S. Tit al Hotinului (1935-1940) împreună cu un sobor de preoți, de față fiind autoritățile orașului, corpul didactic și numeroși credincioși. După Sf. Liturghie la care au cântat alternativ corul catedralei episcopale și al liceului de fete, d-na Maria Manoliu, directoarea liceului, a vorbit despre rostul Bisericii în școală, afirmând ca știința fără un fundament relogios-moral, nu ajută la formarea caracterelor.
Activitatea Liceului de fete din Bălți în noua clădire cu paraclis, în care se săvârșeau slujbele divine, a durat cu întrerupere (1940-1941) până în primăvara anului 1944  – a urmat perioada sovietică. În 1945 se înființează la Bălți Institutul învățătoresc, stabilit în clădirea fostului liceu, paraclisul fiind reamenajat în sală de festivități. Institutul învățătoresc ulterior a fost reorganizat în Institut pedagogic, iar din 1992 în Universitate de Stat, cu aceeași sală de festivități în incinta fostului paraclis al liceului de fete. Până în prezent amvonul servește drept scenă, iar cafastrul – loja balconului.
În ultimii ani Universitatea din Bălți și-a lărgit activitatea în câteva blocuri noi. Se afla în construcție o altă clădire, dar nici de data aceasta după proiect nu se prevede o sala de festivități.
Dacă e imposibil de refăcut paraclisul, cel puțin ar trebui să i se dea o altă menire încăperii unde s-a aflat locașul de închinăciune.      


                                                Protoiereu Ioan Lisnic



Elevele Liceului de fete ”Domnița Ileana” în pauza de masă

Clădirea fostului liceu, anii 70 ai sec. trecut

Clădirea fostului liceu


Sala de festivitați a Universițății de Stat din Bălți










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu