duminică, 3 ianuarie 2016

Preotul Petru Sinitân – omorât fără judecată




Preotul Petru Sinitân –
omorât fără judecată





S-a născut la 23 iunie 1883. După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1905, a activat o perioadă în calitate de profesor. A fost hirotonit preot la 30 iulie 1909 pe seama parohiei Crasnaia Poleana, jud. Știgrî (Rusia), iar la 16 decembrie 1915 a fost numit al II-lea preot la Catedrala Înălțarea Domnului din orașul Cetatea Albă. 
Pentru activitate pastorală și misionară desfășurată în parohie, la 20 martie1916 a fost gratificat cu camilaucă, iar mai târziu ridicat la rangul de protoiereu. În luna octombrie al anului 1923 a fost ales membru al Sfatului protopopesc al Cetății Albe. S-a destins prin contribuția P.C. Sale în ”ofensiva sanitară” care a fost desfășurată în lunile august și septembrie 1938. Pentru merite deosebite a fost decorat prin decret regal în anul 1939 cu Crucea ”Meritul Sănătății”, cl. I.
În urma înaitării notei ultimative de către Guvernul sovietic în care se cerea cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, când armata și administrația română se retrăgeau, preotul Petru Sinițân a fost împușcat în gara din Cetatea Albă de către evreii comuniști. Au fost omorâți șeful gării și ajutorul acestuia. Acțiunea teroristă era condusă de evreul Abram Carolic. Potrivit altor surse, preotul Sinițân a fost spânzurat împreună cu membrii familiei sale în catedrala orașului.


                                    Protoiereu Ioan Lisnic 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu