miercuri, 13 ianuarie 2016

Preotul Alexandru Bobeică - unul dintre preoții deportați în Siberia




Preotul Alexandru Bobeică -
unul dintre preoții deportați în Siberia



S-a născut în localitatea Glavani, jud. Cetatea Albă. După absolvirea Seminarului Teologic a fost hirotonit preot și numit paroh la Biserica Sf. Arh. Mihail din Ceramurza, jud. Tighina (în prezent Nadrecinoe, r-nul Tarutino, regiunea Odesa), cu începere de la 28 iunie 1907. În anul 1916 a fost numit administrator economic al Școlii Eparhiale de Fete din Chișinău cu suspendare din serviciul parohial. Pentru merite în activitatea pastorală părintele Alexandru a fost decorat în repetate rânduri cu distincții bisericești fiind ridicat la rangul de protiereu. 
În anul 1930 era preot iconom stavrofor, profesor de religie la Liceul Eparhial de Fete din Chișinău și președinte al Consiliului economic al acestei instituții, ales de către Congresul eparhial.
După instaurarea puterii sovietice din 1940-1941 a fost arestat de către agenții organelor NKVD-iste și deportat în Siberia, de unde nu s-a mai întors.


                                           Protoiereu Ioan Lisnic






Un comentariu:

  1. Buna ziua,

    As dori daca se poate detalii despre preotul Alexandru Bobeica ( familie, copii ) pressrun ca este bunicul meu. Multumesc Alexandru Bobeica

    RăspundețiȘtergere