miercuri, 8 iulie 2015

Preotul Nicolae Chiriță – judecat la ani grei de lagăr în Siberia






Preotul Nicolae Chiriță –
judecat la ani grei de lagăr în Siberia




         S-a născut în anul 1913 în satul Logănești, jud. Chișinău. Avea studiile Seminarului Teologic și a Facultății de Teologie. În perioada 1934-1935 a fost cântăreț la Biserica Sf. Voievozi din Vărzărești, jud. Chișinău.

         După hirotonia în trepta de diacon în anul 1935, a slujit la aceeși biserica din Vărzărești până în 1939. Fiind hirotonit preot, a fost numit paroh la Biserica Sf. Spiridon din Scoreni, jud. Chișinău, unde a slujit până în martie 1944.

     Din cauza apropierii frontului, împreună cu alți preoți basarabeni a fost evacuat în România. A fost numit de autoritățile bisericești slujitor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din s. Coțofeni, jud. Dolj. Revine în RSSM în iulie 1945 și peste câteva luni este numit la Biserica Sf. Parascheva din Ialoveni, jud. Chișinău, cu începere de la 5 noiembrie 1945.

         Preoții reveniți din România nu erau priviți cu ochi buni de autoritățile sovietice de aceea, în luna martie 1946, părintele Nicolae Chiriță a fost arestat de organele NKVD-iste. A fost acuzat de agitație antisovietică și judecat la zece ani de lagăr în Siberia, de unde nu s-a mai întors. Trece la Domnul fiind în detenție, la 9 iulie 1949. Părintele a fost reabilitat de Procuratura R. Moldova, la 23 noiembrie 1992.


                                            Protoiereu Ioan Lisnic  






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu