sâmbătă, 11 iulie 2015

Preotul Mitrofan Romanescu – arestat și deportat în Siberia




            

Preotul Mitrofan Romanescu –
arestat și deportat în Siberia

                                                 
                                                     

S-a născut în anul 1884. În timpul studiilor la Seminarul Teologic din Chișinău a fost numit temporar în calitate de cântăreț la Biserica Sf. Nicolae din Dușmani, jud. Bălți. După absolvirea Seminarului a fost hirotonit preot și numit paroh la Biserica Sf. Arh. Mihail din Cuhureștii de Sus, jud. Soroca, cu începere de la 22 septembrie 1908. În anul următor este transferat la Biserica, de unde a început activitatea de slujitor, din Dușmani, jud. Bălți.
         După reînființarea Episcopiei Hotinului (1923) o parte din parohii au fost devizate. Astfel satul Cajba cu Biserica Sf. Arh. Mihail a fost separată de parohia Dușmani, părintele Mitrofan Romanescu devenind paroh al Bisericii din Cajba.
         La 22 ianuarie 1940 în parohia Cajba a fost organizată de către preotul paroh șezătoarea culturală misionară la care au fost invitați și preoții misionari protopopești. A fost ținută o conferință de întărire a credinței și au fost derulate filme religioase și naționale.
         După instaurarea puterii sovietice în Basarabia (1940-1941), părintele Mitrofan Romanescu a fost arestat  și deportat în Siberia, unde s-a pierdut fără urmă.


                                          Protoiereu Ioan Lisnic




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu