duminică, 11 martie 2018

Monahul Nichifor Ciobanu - acuzat de agitație antisovietică, calomnierea regimului sovietic și a sistemului colhoznicMonahul Nichifor Ciobanu - acuzat de agitație antisovietică,
calomnierea regimului sovietic și a sistemului colhoznic
Monahul Nichifor, cu numele de mirean Nicolae Ciobanu s-a născut la 3 decembrie 1907 în familie de țărani. Părinții săi erau Ioan și Sofia Ciobanu din satul Roșieticii Noi, jud. Soroca. A fost botezat la 8 decembrie în Biserica “Sf. Nicoale” din Rogojeni de către preotul Ioan Nagacevschi, având naș pe locuitorul din Roșieticii Noi, Ioan Guțuleac.
După absolvirea școlii primare din satul natal, tânărul Nicolae Ciobanu alege viața monahală, stabilindu-se la Mănăstirea Dobrușa. În anul 1927, cînd avea 20 de ani, a fost tuns în monahism cu numele Nichifor. La mănăstire a îndeplinit funcția de șef de prisacă, îndeplinind și alte îndatoriri. În toamna anului 1941 a fost transferat la Mănăstirea Bocancea.
În luna martie a anului 1944, din cauza apropierii liniei frontului, monahul Nichifor se refugiază peste Prut, de unde revine în luna mai stabilindu-se la Mănăstirea Suruceni, apoi revine la Mănăstirea Dobrușa. Câteva luni, din februarie până în aprilie 1948 a viețuit la Mănăstirea Sârbești, fiind arestat la 20 aprilie 1948. Era acuzat de agitație antisovietică, calomnierea regimului sovietic și a sistemului colhoznic. Judecata a avut loc la 12 august 1948, fiind condamnat la 10 ani privațiune de libertate și suspendarea drepturilor civice pe un termen de 5 ani.
După ispășirea termenului de detenție, mohahul Nichifor Ciobanu revine în RSSM. În anul 1961 era viețuitor la Mănăstirea Hârbovăț. A fost reabilitat de către Judecătoria Supremă a R. Moldova, la 11 decembrie 1995.

                                        Protoiereu Ioan Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu