joi, 21 decembrie 2017

Preotul Gheorghe Buruiană - judecat pentru propaganda și agitație antisovietică

Preotul Gheorghe Buruiană - judecat
pentru propagandă și agitație antisovieticăPreotul Gheorghe Buruiană s-a născut la 22 aprilie 1906 în familia cîntărețului bisericesc Diomid Buruiană din Drăgușenii Noi, jud. Chișinău. A fost botezat la 2 mai în biserica din satul natal de către preotul Ioan Celan, având naș pe cântărețul bisericesc Grigore Guma[1]. După absolvirea Facultății de Teologie, la 24 decembrie 1930 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Arh. Mihail” din Bahmutea, jud. Tighina[2].
În luna septembrie 1940, părintele Gheorghe reușește să se repatrieze în România, dar peste un an revine la parohie. În perioada aprilie 1942-aprilie 1943 a fost încadrat voluntar în Armata Română în calitate de preot militar. În toamna anului 1944, părintele Gheorghe devine slujitor la Biserica “Sf. Teodor Tiron” (Ciuflea) din Chișinău[3]
La 30 ianuarie 1945, părintele Gheorghe Buruiană a fost arestat. Era învinuit de propagandă și agitație antisovietică. Judecata a avut loc la 27-28 noiembrie 1945, fiind condmant la 10 ani privațiune de libertate, decădere din drepturile civice pe o perioadă de 5 ani și confiscarea averii personale. Părintele a fost eliberat din detenție în anul 1953 și rebilitat peste 5 decenii, la 18 martie 1996[4].

                              Protoiereu Ioan Lisnic

[1] ANRM, F. 211, inv. 3, d. 720, f. 56
[2] Revista Luminătorul, nr. 2, 1931, p. 58
[3] Mihai Tașcă, De la biserică în gulag, Ziarul Adevărul, Ediție de Moldova, 24 noiembrie 2011
[4] Cartea Memoriei, Catalog al victimilor tolitarismului comunist, Vol. 1, Chișinău, 1999, p. 18 
2 comentarii:

  1. Gheorghe Buruiana a fost fratele bunicului meu, protoiereul Andronic Buruiana. Sunt unele inexactitati in articol. Gheorghe B. a fost botezat de preotul Ioan Celac si nu Celan. Tot el l-a boteazat si pe bunicul meu. Din cate stiu Grigore Guma (Huma) era preot si membru a familiei si nu cnataret (poate gresesc). El era originar din Humulesti, Piatra Neamt si fiicele sale erau casatorite una cu Ioan Celac si alta cu Diomid Buruiana. Fiica lui Ioan Celac, Olga Celac, ulterior Olga Cheianu (casatorita cu protoiereul Pimen Cheianu) este mama mamei mele, iar Andronic Buruiana (fratele lui Gheorghe) este tatal tatalui meu).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc pentru mesaj și mă bucur că materialele de pe blog sunt citite. Vreau și eu să fac o precizare, în legătură cu numele preotului Ioan Celan, sau Celac. În 1906, acest preot avea numele Celan, vă expediez pentru informare documentul de arhivă, cât și o pagină dintr-un anuar. În materialul de arhivă este însemnat si nașul de botez, cântărețul Grigore Guma (poate mai târziu a devenit și preot).

      Ștergere