luni, 3 octombrie 2016

Preotul Dimitrie Serbin – condamnat la moarte prin împușcare

Preotul Dimitrie Serbin –
condamnat la moarte prin împușcare
Preotul Dimitrie Serbin s-a născut în anul 1889 în localitatea Mahala, suburbia orașului Dubăsari. În timpul primului război mondial a fost mobilizat în armată. După revenire, își dedică viața slujirii lui Dumnezeu. Devine membru al corului parohial, apoi cantăreț. A urmat studiile la Seminarul Teologic din Odesa și în 1928 a fost hrotonit diacon pe seama Bisericii Sf. Arh. Mihaildin satul de baștină.
În anul 1932 a fost hirotonit preot și numit paroh la aceeași biserică. A urmat anul 1935, cand biserica din Mahala (Dubăsari) a fost închisă. Însă părintele Dimitrie a continuat activitatea sa pastorală, prin sfatul cuvenit dat credincioșilor săi, satisfăcându-le și necesitățile lor spirituale. Săvârșea pe ascuns în locuința sa botezuri, cununii, parastase. Iar pentru întreținerea familiei sale se ocupa cu lucrări de tâmplărie. În anul 1930 fusese deposedat de către autorități și de terenurile de pământ de pe care se întreținea. Era silit de către autoritățile sovietice locale ca la adunările colhoznicilor să se lepede public de preoție și de credință.
La 4 noiembrie 1937, părintele Dimitrie Serbin a fost arestat. Era învinuit de activitate antisovietică. Cum că prin predicile sale religioase desfășura o activitate antisovietică”. În extrasul protocolului nr. 26 al Ședinței Troicii NKVD, RASS Moldovenească, din 23 noiembrie 1937, se menționa cum că “fiind membru al unei organizații contrarevoluționare, desfășura o activitate contrarevoluționară împotriva sistemului colhoznic. Defăima puterea sovietică. Provoca populația prin răspândirea zvonurilor de venirea românilor în Moldova și refacerea sistemului capitalist în URSS”.
Judecata la condamnat pe părintele Dimitrie Serbin la pedeapsa capitală prin împușcare. Sentința de judecată a fost executată la 8 decembrie 1937. 

                                               Protoiereu Ioan LisnicNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu