joi, 25 august 2016

Preoții Alexei și Nicolae Curbet – martirizați prin împușcare


Preoții Alexei și Nicolae Curbet –
martirizați prin împușcare


Monument ridicat în memoria celor prigoniți pentru credință, 
or. Șuia, reg. Ivanovo, Rusia

Preotul Alexei Curbet s-a născut în anul 1874 în familia preotului Nicolae Curbet, nobil cu titlu eriditar. După absolvirea Seminarului Teologic din Chișinău, a slujit o perioadă scurtă de timp în calitate de cântăreț, iar la 1 octombrie 1896 a fost hirotonit preot pentru Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Nezavertailovca, Slobozia, jud. Tiraspol. Mai mul de două decenii a predat religia în Școala ministerială de o clasă, cât și în școala parohială din localitate. Pe parcursul slujirii în această parohie a îndeplinit și funcțiile de președinte al comitetului parohial de patronaj și a comitetului de construcție a noii biserici din localitate. Pentru merite în activitatea pastorală, părintele Alexei a fost decorat în repetate rânduri cu distincții bisericești, iar în anul 1912 a fost decorat cu “Medalia pentru salvarea de la înec din râul Nistru”.
După instaurarea puterii bolșevice în stânga Nistrului, părintele Alexei Curbet a fost omorât prin împușcare. Potrivit materialelor dosarului, “a fost împușcat pentru organizarea unei revolte împotriva armatei roșii în 1919, în timp ce fugea din satul Nezavertailovca”.
Părintele a fost îmormântat în apropierea bisericii, fără oficierea slujbei de îmormântare. Rânduiala îmormântării a fost săvârșită peste mai bine de două decenii, în timpul activității Misiunii Ortodoxe Române în Transnistria (1941-1944). Rămâșițele pământești ale părintelui Alexei au fost exhumate și pregătite pentru slujba înormântării, la care au venit să-și ia rămas bun aproape toți locuitorii satului. Potrivit mărturiilor celor vârstnici din localitate, slujba înmormântării a fost oficiată de numeroși preoți.
Mormântul părintelui s-a păstrat până la începutul anilor 60 ai secolului trecut. Fiind în apropierea sovietului sătesc, autoritățile locale au exhumat trupul preotului, îngropându-l probabil în cimitir. Locul mormântului nu se cunoaște.
Același sfârșit martiric l-a avut și fiul părintelui Alexei, preotul Nicoale.
Preotul Nicolae Curbet s-a născut la 6 august 1899 în familia preotului Alexei Curbet din localitatea Nezavertailovca, Slobozia, jud. Tiraspol. Avea studiile Corpului de cadeți din Odesa și a Seminarului Teologic din Minsk. 
În anul 1937 era preot în localitatea Demidovo, r-nul Oktiabrski, regiunea Odesa. La 30 mai 1937, părintele Nicolae a fost arestat, fiind învinuit de activitate antisovietică. Ancheta de judecată a durat timp de trei luni, fiind învinuit și de faptul că avea o soră în Iugoslavia. În sentița de judecată se menționa cum că: ”interpreta tendențios Constituția URSS în propaganda religioasă și făcea agitație antisovietică. Îndrepta activul bisericesc spre compromiterea lucrărilor de câmp și subminarea puterii colhozurilor. În satul Anatolievka a înființat o casă de rugăciuni unde boteza copii, aduna femeile și le ținea predici, mergea prin satele r-nului Berezovsk unde petrecea adunări în casele credincioșilor și boteza copii... Metodele propagandei religioase ale lui Curbet ascund în sine desfășurarea unei activități antisovietice, de demoralizare a colhoznicilor, discreditarea și subminarea activităților puterii sovietice”. 
Potrivit hotărârii judecății, la 2 noiembrie 1937, părintele Nicolae Curbet a fost omorât prin împușcare.

                                         

                                                   Protoiereu Ioan Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu