marți, 14 iunie 2016

Preotul Teodor Petcu – acuzat de “spionaj în favoarea Marii Britanii” și de trădarea “patriei sale” URSS


Preotul Teodor Petcu – acuzat de
“spionaj în favoarea Marii Britanii”
și de trădarea “patriei sale” URSSPreotul Teodor Petcu s-a născut la 17 februarie 1897 în com. Chiperceni, jud. Orhei. După absolvirea Seminarului Teologic, a slujit o perioadă de timp în calitate de cântăreț la Catedrala din Chișinău. A fost hirotonit preot în anul 1919 pe seama parohiei Stohnaia (com. Rezina), jud. Orhei, cu Biserica “Schimbarea la Față a Domnului”.
În toamna anului 1940, prin comisia mixtă româno-sovietică, obține permisul de a se refugia în România. Până în anul 1948, părintele Teodor a fost paroh al bisericii din localitatea Gaia, com. Murgaș, jud. Dolj.
A fost arestat la 21 august 1948, fiin acuzat de “spionaj în favoarea Marii Britanii” și predat autorităților sovietice. Serviciile sovietice secrete îl acuzau de trădarea ”patriei sale” URSS, fiind condamnat la 7 ani de muncă forțată într-un lagăr din Siberia. După eliberarea din lagăr, refuzând cetățenia sovietică, a fost repatriat.
Ajuns în România, părintele Teodor Petcu a fost arestat din nou, la 1 iunie 1956. Fiind încarcerat în penitenciarul Gherla, trece la Domnul la 12 martie 1957. 


                                      Protoiereu Ioan LisnicNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu