luni, 8 februarie 2016

Preoții Alexandru Grosu și Alexandru Lozanovschi – condamnați la ani grei de temniță în Siberia






Preoții Alexandru Grosu și Alexandru Lozanovschi –
condamnați la ani grei de temniță în Siberia



Preotul martir Alexandru Grosu

Grosu, Alexandru, preot în parohia Olănești (actualmente r-nul Ștefan Vodă), jud. Cetatea Albă. S-a născut în anul 1892 în com. Tuzla, jud. Cetatea Albă. După absolvirea Seminarului Teologic a fost numit temporar în funcția de cântăreț la Biseica Sf. Arh. Mihail din Abaclâdjaba, jud. Tighina. A fost hirotonit preot la 28 octombrie 1913 și numit slujitor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cimișlia, același județ. Ultima parohie a părintelui Alexandru Grosu a fost com. Olănești, jud. Cetatea Albă cu Biserica Sf. Cuv. Parascheva.
În anul 1941 a fost arestat de către agenții organelor NKVD – iste și deportat în Siberia, de unde nu s-a mai întors.

Lozanovschi, Alexandru, preot în parohia Roșu, jud. Cahul. S-a născut la 9 februarie 1891. După absolvirea Seminarului Teologic a fost numit temporar în funcția de cîntăreț la Biserica Înălțarea Domnului din Zâmbreni, jud. Chișinău, cu începere de la 21 mai 1915. A fost hirotonit preot la 23 octombrie 1916 pe seama parohiei Martaza, jud. Cetatea Albă, cu Biserica Sf. Ioan Teologul, iar la 16 septembrie 1922, numit la Biserica Sf. Dimitrie din localitatea Roșu, jud. Cahul.
În primul an de prigoană împotriva credinței din timpul ocupației sovietice, părintele Alexandru Lozanovschi a fost arestat și deportat în Siberia. Despre viața lui de mai departe nu se cunoaște nimic.


                                    Protoiereu Ioan Lisnic
  






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu