miercuri, 7 ianuarie 2015

Din istoria bisericii “Sf. Ierarh Nicolae” din orășelul Marculești, Florești Din istoria bisericii “Sf. Ierarh Nicolae” 
din orășelul Marculești, Florești

...                                                                                                 

Orăşelul Mărculeşti a fost întemeiat la 25 mai 1837 pe pământul moşierului Simeon Starov, Ispravnic de Soroca, luat în posesie de către coloniştii evrei.
Din cauză că localitatea era compusă în majoritate de evrei, biserică ortodoxă în oraşelul Mărculeşti n-a existat.
Din iniţiativa unui grup de credincioşi, în anul 1991 a fost convocată adunarea localnicilor la care sau ales membrii consiliului parohial care au organizat construcţia actulalei biserici cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”.
La 23 mai 1991, în przenţa unui număr mare de credincioşi a fost sfinţită piatra de temelie. Slujba de sfinţire a fost oficiată de parohul bisericii din Gura Căinarului, părintele Grigore Lisnic şi a parohului bisericii din Lunga, preotul Evarest Cojocaru.
Construcţia bisericii a durat pînă în anul 1994, prin contribuţia localnicilor şi a altor oameni de bună credinţă a fost posibilă înălţarea şi înzestrarea locaşului sfânt cu cele necesare. Slujba de sfinţire a bisericii a fost oficiată de un sobor de preoţi în anul 1994. Tot din acest an a fost numit primul preot paroh, părintele Vitalie Zîcu care a deservit biserica până în 1999.
Din anul 1999 şi până în prezent aduce laudă lui Dumnezeu în acest sfînt locaş părintele Mihail Postoroncă. Pe parcursul acestor ani au fost săvârşite mai multe reparaţii, a fost construită casa parohială, a fost amenajată curtea bisericii.
Biserica dispune de o bibliotecă parohială. La sărbători se organizează colete pentru cei nevoiaşi şi pentru copii din Şcoala specială internat din această localite . 
  
                                                      Protoiereu Ioan LisnicSfinţirea pietrei de temelie a bisericii Sf. Nicolae din orăşelul Mărculeşti,
 23 mai 1991


Sfinţirea pietrei de temelie a fost oficiată de către 
parohul bisericii din Gura Căinarului, părintele Grigore Lisnic 
şi a parohului bisericii din Lunga, preotul Evarest Cojocaru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu