joi, 12 septembrie 2024

Anatolie Barbos, fiu de preot-acuzat de activitate antisovietică

 

Anatolie Barbos, fiu de preot - 

acuzat de activitate antisovietică

 


În mandatul de arestare se scria că: „Barbos Anatolie, fost ofițer al Armatei Române, în grad de locotenent a venit din România la Chișinău în luna august 1940 și a aderat la o grupare antisovietică cuzistă. S-a hotărât, ca Barbos Anatolie, care locuiește în or. Chișinău, Râșcani – curtea bisericii din Râșcani, să fie arestat și supus percheziției".

Anatolie Barbos s-a născut în anul 1913, în familia preotului Pavel și a preotesei Zinovia Barbos, din localitatea Fetești, jud. Hotin. A învățat întâi la școala primară din satul de baștină, apoi la un gimnaziu din Chișinău și în 1930, devine student la Universitatea din Iași, Facultatea de Chimie. În anul 1935, în timpul când își făcea studiile la facultate a fost mobilizat în armată, fiind repartizat într-un regiment dislocat în orașul Cernăuți. La scurt timp după mobilizare a fost trimis la școala de ofițeri de rezervă din București și după încheierea studiilor militare a fost demobilizat. În anul 1938 a fost ridicat la gradul militar de plutonier și tot în acel an devine sublocotenent în rezervă.

După absolvirea studiilor, Anatolie Barbos s-a ocupat cu cercetările științifice activând și în calitate de asistent la Catedra de  Chimie la Universitatea din Iași. Fiind în rezervă militară, în anul 1939 a fost mobilizat în armată, în calitate de comandant de pluton. La 25 iulie 1940, după cedarea Basarabiei, împreună cu alți militari români basarabeni demobilizați, se reîntoarce la Chișinău. La punctul de trecere de la Ungheni, fratele său Petru Barbos, sublocotenent demobilizat a fost reținut de către grănicerii sovietici și de atunci, cei apropiați nu au mai aflat nimic despre el. Unul dintre camarazii săi având un inel de aur, de teamă ca să nu fie confiscat de către comisia sovietică de frontieră s-a înțeles ca după percheziționarea lui Petru Barbos, să-i transmită acel inel. Din nefericire, momentul transmiterii inelului a fost observat de către grănicerii sovietici. Acel serviciu l-a costat scump pe Petru Barbos.

Părintele Pavel, împreună cu preoteasa Zinovia Barbos au avut 5 copii: Anatolie, Petru, Victor, Raisa și Tamara. Anatolie era căsătorit cu Antonina, născută în anul 1915 și au avut un copil, Iuliu, născut în 1941 . Întorcându-se la Chișinău, Anatolie Barbos a lucrat o perioadă scurtă de timp în calitate de șef de laborator în sovhozul „Leontiev” din jud. Bender. Acel laborator nu era deloc organizat, motiv pentru care s-a eliberat din serviciu. A renunțat de a se mai angaja undeva la lucru, fiindcă permanent i se refuza din cauza provinienței sale sociale și se înscrie în listele celor care doreau să se repatrieze în România.

Au venit la Chişinău și tatăl său, preotul Pavel Barbos împreună cu membrii familiei sale, cu scopul de a perfecta actele necesare pentru repatriere în România. Familia Barbos a locuit în casele din curtea Bisericii ”Sf. Împărați Constantin și Elena” din sectorul Râșcani. Locuința a fost oferită cu mult drag de către preotul Vladimir Aronov, slujitor la acea biserică. Părintele Vladimir era un vechi prieten a preotului Pavel Barbos, se cunoșteau încă de pe băncile Seminarului Teologic din Chișinău. La fel și fii lor, Anatolie Barbos și Boris Aronov erau buni prieteni și se cunoșteau încă de pe vremea când învățau la gimnaziu. Tânăra familie Barbos deseori mergeau în vizită la prieteni, îi vizitau și pe Vadim și Olga Zâcov, Antonina Barbos era o bună prietenă cu Olga. La locuința familiei Zâcov se adunau mai multe familii tinere petrecând timpul liber, jucând șah, sau vorbind pe teme libere . Anatolie Barbos s-ar fi exprimat la acele întâlniri că îi vine greu să-și găsească un serviciu, din cauza provinienței sale sociale, fiind fiu de preot. Ar mai fi zis că populația din Basarabia este nemulțumită de lipsa unor produse în vânzare și de cozile mari ce se fac la magazine. În privința slujitorilor bisericești, ar fi zis că sunt asupriți de către autoritățile sovietice, sunt obligați să plătească impozite mari și că unele biserici au fost închise.

La 25 iunie 1941, Anatolie Barbos a fost arestat de către colaboratorii secției NKVD din Chișinău. Era acuzat de activitate antisovietică. În mandatul de arestare se scria că: „Barbos Anatolie, fost ofițer al Armatei Române, în grad de locotenent a venit din România la Chișinău în luna august 1940 și a aderat la o grupare antisovietică cuzistă. S-a hotărât, ca Barbos Anatolie, care locuiește în or. Chișinău, Râșcani – curtea bisericii din Râșcani, să fie arestat și supus percheziției". Tot în aceiași zi a fost arestat și Vadim Zâcov și au fost efectuate percheziții la domiciliul celor arestați. Martori în timpul percheziției de la domiciliul lui Anatolie Barbos au fost părinții inculpatului . Au fost confiscate mai multe acte, pașaportul, carnetul de ofițer, carnetul de călătorie CFR, diploma de absolvire a Universității din Iași, certificatul de serviciu în Armata Română și 25 de fotografii, care mai apoi au fost nimicite prin ardere.

Din cauza înaintării liniei frontului, Anatolie Barbos împreună cu alți deținuți politici basarabeni au fost evacuați în interiorul URSS, fiind transportați cu trenul, în vagoane de marfă.  Anatolie a încercat să evadeze ieșind din vagonul de arestați prin ferestruica de ventelare și a sărit din mersul trenului. Întorcându-se la Chișinău a fost arestat din nou și trimis în surghiun, în închisoarea din Irkutsk.

În perioada 20 ianuarie – 22 martie 1942, inculpatul Barbos A. P. a fost interogat de 16 ori și era acuzat de crimă, conform art. 58-10, p. 2 și 58-11 CP RSSFR, de propagandă antisovietică și luptă activă împotriva mișcării revoluționare, cel arestat a negat toate acuzațiile. A fost efectuată și confruntarea dintre cel acuzat și Vadim Zâcov, încarcerat și el în închisoarea din Irkutsk, după care anchetatorul a anunțat despre încetarea urmăriri penale.

La 22 martie 1942, a fost alcătuit rechzitoriu în care se menționa că: „Barbos Anatolii Pavlovici, după instaurarea puterii sovietice în Basarabia, fiind ostil faţă de URSS devine un membru activ al unei grupări contrarevoluţionare. Frecventa regulat întrunirile grupării care era condusă de către Zâcov Vadim Evghenievici. Membrii grupării contrarevoluţionare se adunau la locuinţa lui Zâcov şi îşi exprimau ura faţă de puterea sovietică instaurată în Basarabia. Barbos, deseori vizita satele judeţelor Hotin şi Soroca, unde desfăşura o agitaţie antisovietică în rândul ţăranilor şi a clericilor. Fiind în detenţie desfăşura şi în rândul celor arestaţi o agitaţie antisovietică îndreptată spre subminarea activităţilor guvernului sovietic şi a PC(b)”. Ofiţerul NKVD care a condus ancheta propunea, ca Barbos A. P. şi Zâcov V. E., fiind nişte persoane social periculoase, să li se aplice pedeapsa capitală – moarte prin împușcare și confiscarea averii lor personale. Dosarul de urmărire penală a fost transmis spre examinare organului de justiție NKVD  din URSS.

Judecata a avut loc la 18 noiembrie 1942, cu urmtoarea sentință: „Barbos Anatolii Pavlovici, pentru agitație antisovietică, să i se aplice pedeapsa privațiunii de libertate pe un termen de 10 ani, într-un lagăr de muncă forțată, termenul de detenție să se socoată de la  25 iunie 1941”. La fel şi Zâcov V. E. a fost judecat pe un termen de 10 ani de detenţie , perzându-i-se urma în închisorile sovietice.

Arestatul Barbos A. P. a fost plasat în lagărul din Taişet, Regiunea Irkutsk până la data de 25 iunie 1951. După ispășirea termenului de detenție i se stabilește o altă sentință - să fie deportat în Ținutul Krasnoiarsk. A avut domiciliu obligatoriu în localitatea Nijne-Angarsk, raionul Udereisk, Ținutul Krasnoiarsk. A lucrat ca simplu muncitor într-o brigadă de foraj.

La sfârșitul anului 1953, Anatolie Barbos a scris o plângere pe adresa Sovietului de Miniștri al URSS, tovarășului Malenkov, că a fost judecat pe nedrept și că se află în deportare fără nici un temei. Iată ce scria petiţionarul: „Sunt de acum 2 ani de când am fost eliberat din detenţie, dar nu sunt liber. Am fost condamnat la exil, ceea ce nu era prevăzut în sentinţa de condamnare. Dacă înainte aşteptam împlinirea termenului de detenţie, acum nici nu ştiu ce să aştept, sunt în totală disperare şi nici nu ştiu dacă voi fi vre-o dată cu adevărat un cetăţean cu drepturi depline. Oare ce vină am că m-am născut într-o societate capitalistă, doar eu am crescut în sărăcie şi neajunsuri. Pentru ce sunt aşa de aspru pedepsit şi cum să şterg această pată neagră, pata deportării? Lucrez cinstit, în calitate de simplu muncitor într-o brigadă de foraj, mi s-a acordat de mai multe ori premii. Eu nu mă plâng, fiind că munca fizică este minunată, însă nu mă satisface moral. Eu am învăţat! Destinul meu sunt laboratoarele. Acolo pot fi de 1000 de ori mai de folos omenirii”. Această scrisoare a grăbit eliberarea lui Barbos din surghun, hotărâre care a fost adoptată la 14 iulie 1954 .

La data de 3 octombrie 1956, în urma efectuării unor noi investigații, Anatolie Barbos  a fost reabilitat de către Procuratura RSSM. Se menţiona că din cauza lipsei de probe, hotărârea Comisiei Extraordinare pe lângă NKVD-ul URSS din 18 noiembrie 1942, în privința lui Barbos Anatolii Pavlovici, se anulează. Reclamantul locuia în orățelul Novostroika, raionul Prokopievsk, Regiunea Kemerovo.

După reabilitare, Anatolie Barbos s-a stabilit cu traiul în orașul Kaltan, regiunea Kemerovo, unde și-a întemeiat o familie. Lucra la un laborator al unei întreprinderi care se ocupa cu livrarea apei. In vara anului 1966, a reușit să viziteze România. A obținut viza ca să plece la sora sa, Raisa care locuia în Craiova. A vizitat şi Bucureştiul, unde după 25 ani de despărțire a avut posibilitatea să se întîlnească cu fosta lui soție, Antonina și cu fiul lor Iuliu. Corespondenţa dintre foștii soți Barbos a durat până la începutul anilor 1980, când soţia lui Anatolie i-a scris Antoninei că soțul ei a murit.

Din mărturiile fiului lui Anatolie, Iuliu Barbos: Bună seara Părinte Ioan Lisnic! Scuze pentru întârziere, dar am lipsit din Bucuresti. Conexiunea mea de internet/e-mail este prin cablu şi deci fixă. Dacă lipsesc de acasă este dificil să accesez mail-ul. Nu cunoşteam datele privind tatăl meu. Mulţumesc pentru ele. In condiţiile date mama a evitat să imi povestească trecutul lor. Amândoi au suferit mult şi fără vină. Păcat pentru că amândoi au fost nişte tineri dotaţi şi cu perspective mari. S-a ales praful. Mama a decedat acum 7 ani. In ce mă priveşte nu sunt prea multe de povestit. Sunt inginer cu specialitatea locomotive. Am lucrat tot timpul în problemele CFR, mai întâi în depou (7 ani) apoi în cadrul institutului de cercetări, de unde am ieşit la pensie în 2004. Am un băiat din prima căsătorie, care implineşte 54 de ani şi care lucrează în domeniul calculatoarelor. Mama îmi spunea că tata a fost văr primar cu Oleg Danovski. Nu am avut legături cu el, dar stiu că a decedat. Poate că familia lui stie detalii suplimentare despre familia bunicului. Cu stimă, Iuliu Barbos.

Vă mulţumesc foarte mult pentru materialul trimis. Dumneavoastră realizaţi un lucru important. Istoria adevărată trebuie cunoscută, chiar dacă uneori doare. Citind materialul trimis mi-am dat seama că posed câteva informaţii suplimentare. După eliberarea din surghiun tata a incercat să ia legătura cu mama. Pentru aceasta a apelat la un coleg care avea o soră în Constanţa şi pe care a rugat-o să ne caute. Din cunoştinţă în cunoştinţă aceasta a reuşit să ne găsească. Ca urmare au putut să corespondeze. Astfel am aflat că tata locuia în localitatea Kaltan (sper să nu greşesc) din regiunea Kemerovo (despre asta sunt sigur). Uitându-mă pe Google Earth am văzut că localitatea Kaltan se află la cca. 30 km sud de Novokuzneţk. Tata era căsătorit cu o localnică şi lucra la un laborator al unei întreprinderi care se ocupa cu livrarea apei. In vara anului 1966 tata a venit în România în vizită la sora sa Raisa care locuia în Craiova. A vizitat şi Bucureştiul. Cu această ocazie ne-am întâlnit. Corespondenţa dintre mama şi tata a durat până la începutul anilor 1980 când soţia tatei i-a scris mamei că tata a murit. Nu ştiu exact data. Am căutat mult prin hârtiile lăsate de mama, dar nu am găsit nimic din corespondenţa lor. Cu această ocazie am găsit câteva fotografii care s-ar putea să vă intereseze şi pe care vi le trimit. Prin 1990, un coleg (pe care îl chema Sikorski) proiectant de căi ferate mi-a spus că pe bunica lui o chema Barbos şi că această familie se trage din arcaşii lui Stefan cel Mare, care pe parcurs au trecut la preoţie din tată în fiu. Aveţi cumva înformaţii suplimentare? Să vă dea Cel de Sus puterea de a termina ceea ce aţi început. Cu stimă, Iuliu Barbos.

Extras din cartea:

Protoiereu Ioan LISNIC. Clerici ortodocși în închisorile comuniste: Basarabia, nordul Bucovinei și Transnistria. Vol. III. Iași, Editura Stef, 2022, p. 24-29.



                                             Cernăuți, noiembrie 1939



                                                                           Bucuresti, 1966