joi, 3 august 2023

Despre importanța rugăciunilor pentru cei răposați. Combaterea sectelor raționaliste IV

 



Despre importanța rugăciunilor pentru cei răposați.

Combaterea sectelor raționaliste IV



Ușurarea soartei grele a morților în viața lor dincolo de mormânt și chiar iertarea deplină a lor este cu putimță prin rugăciunile Bisericii lui Hristos, a celei pământești și a celei cerești: „Domnul omoară și face viu, pogoară în iad și ridică” (1 Regi, 2, 6). „Că tu stăpânești viața și peste moarte și pogori la porțile iadului și iarăși ridici” (Înțelep. Sol. 16, 13). Însuși Domnul Hristos a zis celor ce au crezut în El: „Datu-mi-sa toată puterea în cer și pre pământ” (Mt., 28, 18); „și am cheile iadului și a morții” (Apoc., 1, 18). Însuși El ne-a încredințat pe noi că „orice păcat”, afară de hula împotriva Duhului Sfânt, poate fi iertat nu numai în veacul acesta ci și în cel viitor (Mt., 12, 31-32).

Cei răposați sunt morți cu trupul, dar sunt vii cu sufletul și trăiesc dincolo de mormânt cu viață conștientă și înțeleaptă. Împreună cu cei vii ei aparțin unei Biserici a lui Dumnezeu care are drept cap pe însuși Domnul Hristos și suntem datori ca să le facem rugăciuni de pomenire.

Murind în credința ortodoxă, nu rămânem uitați și lăsați de toți, asemenea sectanților care s-au lepădat de Biserica Adevărată. La ei e mai rău ca la păgâni: a murit omul, îl duc la mormânt și îl îmgroapă, fără rugăciuni, ca pe un dobitoc, și-l uită, căci l-au iubit numai în viață. Te cuprinde groaza când asupra fiecărui sectant decedat în nepocăință se împlinesc cuvintele înfricoșătoare ale Sf. Pr. Ieremia: „nu i se va face îngroparea, ci putred se va lepăda afară” (Ier., 22, 19); adică ca pe dobitocul: fără milostenie, fără suspinare și rugăciune pentru el către Dumnezeu, fără dragostea creștinească față de el, fără nici o îngrijire pentru viața lui după moarte! L-au îngropat și l-au uitat!   


















  M. A. Calnev. Combaterea sectelor raționaliste IV. Despre rugăciunea pentru morți. Editura Asociației "Uniunea Culturală Bisericească" din Chișinău, 1925. Tipografia Eparhială, str. Haralampie 42, p. 27 - 64.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu