miercuri, 30 august 2023

Despre ungerea cu Sf. Mir. Combaterea sectelor raționaliste VI

 


Despre ungerea cu Sf. Mir.

Combaterea sectelor raționaliste VI 


 

Ungerea cu Sf. Mir este Sf. Taină care se săvârșește după Sf. Botez. Ea constă în ungerea părților trupului celui botezat cu mir sfințit de episcop prin pronunțarea cuvintelor: „Pecetea darului Sfântului Duh”, transmițându-i-se darul Sfântului Duh pentru întărirea și dezvoltarea puterilor lui duhovnicești prin care va câștiga viața veșnică.

Ungerea cu Sf. Mir se face fiecărui creștin, pentru că primind iertare de păcate prin Sf. Botez să primească această Taină „arvuna Duhului în inimile voastre” (II Corint., 1, 21-22), ca întărit în luptă cu răul și condus în viața sa de Duhul Sfânt, să atingă sfințenia posibilă, dispoziția sufletească creștină și prin aceasta și mântuirea veșnică.

La început, însăși Sf. Apostoli pogorau asupra celor botezați darul Sf. Duh prin punerea mâinilor (Fapte, 8, 14-17, 19), dar când numărul credincoșilor s-a mărit în așa chip că Sf. Apostoli nu mai puteau singuri să-și pună mâinile pretutindenea asupra numeroșilor credincoși, ei au înlocuit atunci punerea mâinilor prin ungerea cu Sf. Mir (I Ioan, 2, 20, 27; II Corint., 1, 21-22), orânduind să se săvârșească de către episcopii și presfiterii bisericilor, care o și săvârșesc asupra tuturor celor botezați din vremea Sf. Apostoli până acum și o vor săvârși până la sfârșitul lumii.

Botezul și ungerea cu Sf. Mir sunt două Taine deosebite. Sf. Apostoli ne învață ca să le deosebim una de alta (Fapte, 2, 38; Evrei, 6, 1-6).

Odată cu Sf. Botez, fiecare creștin trebuie să primească și ungerea cu Sf. Mir, care înlocuia încă din timpul Sf. Apostoli punerea mâinilor, care dă celui botezat darurile Sf. Duh pentru întărirea vieții lui duhovnicești. Această mare taină nu o pot săvârși nici mirenii și nici diaconii bisericii. Ea se săvârșește de către urmașii Sf. Apostoli – episcopii – și de către cei hirotoniți de ei, presviterii bisericii.

Comunitățile sectante, despărțite de Sf. Biserică a lui Hristos, care nu au episcopi legali apostolici nu pot avea nici Mir și nici ungerea cu Sf. Mir. Acela care nu are asupra sa pecetea dumnezeiască de ungere cu Sf. Mir, acela nu este creștin și nici urmaș al vieții veșnice, căci este lipsit de comunicarea cu Sf. Duh fără ajutorul darului căruia nimeni nu se mântuiește. Dar și creștinii, primind prin sfânta ungere darurile Sf. Duh, trebuie să se păzească curați și neprihăniți ca prin greșalele lor să nu depărteze de la sine pentru totdeauna Duhul cel dumnezeiesc și să nu se supună veșnicei judecăți.       

 

  







  M. A. Calnev. Combaterea sectelor raționaliste VI. Despre ungerea cu Sf. Mir. Editura Asociației "Uniunea Culturală Bisericească" din Chișinău, 1927. Tipografia Eparhială, str. Haralampie 42, p. 1 - 12.

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu