miercuri, 19 iulie 2023

Despre venerarea sf. moaște și a altor rămășițe ale sfinților plăcuți lui Dumnezeu. Combaterea sectelor raționaliste IV




Despre venerarea sfintelor moaște 

și a altor rămășițe ale sfinților plăcuți lui Dumnezeu. 

Combaterea sectelor raționaliste IV

                       Pelerinaj la moaștele Sf. Cuv. Parascheva de la Iași

 “Apoi a murit Elisei și l-au îngropat, iar în anul următor au întrat în țară cete de Moabiți. Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei și a înviat și s-a sculat pe picioarele sale” (4 Regi, 13, 20-21).

“Sau nu știți că trupul vostru este temlu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu preț! Slăviți, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu“ (1 Corinteni, 6, 19-20).

Moaște sfinte se numesc trupurile neperitoare ale sfinților lui Dumnezeu, rămășițele din trupurile lor sau oasele, prin care Dumnezeu a arătat și arată atotputernicia Sa, prin săvârșirea minunilor văzute întru proslăvirea Sa și a sfinților Săi, pentru ajutorul creștinilor în necazurile lor duhovnicești și trupești, pentru întărirea lor în adevărul și mântuirea ce o aduce credința ortodoxă. În rând cu sfintele moaște, se cinstesc de către creștini și alte rămășiți ale sfinților, de exemplu hitonul și brâul Maicii Domnului, veșmintele sfinților și alte obiecte rămase de la ei, prin care Dumnezeu arată în minuni atotputernicia Sa.

Cinstind și închinându-ne sfintelor moaște și altor rămășițe de ale sfinților, noi cinstim pe Însuși Dumnezeu, care sălășluiește întru sfinții Săi și cu cucernicie ne închinăm harului Sfăntului Duh, ce lucrează în mod minunat. Nestricăciunea sfintelor moaște și săvârșirea prin ele a minunilor și lipsa lor în alte societăți creștine neadevărate, arată limpede, că numai Biserica Ortodoxă este Biserica Adevărată, că numai în ea sălășluiește și în mod văzut se arată harul Sfântului Duh. 

 


















  M. A. Calnev. Combaterea sectelor raționaliste IV. Despre venerarea sfintelor moaște și a altor rămășițe ale sfinților plăcuți lui Dumnezeu. Editura Asociației "Uniunea Culturală Bisericească" din Chișinău, 1925. Tipografia Eparhială, str. Haralampie 42, p. 1 - 26.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu