luni, 10 iulie 2023

Despre cinstirea în rugăciuni și chemarea sf. îngeri și a sf. plăcuți lui Dumnezeu. Combaterea sectelor raționaliste III

 




Despre cinstirea în rugăciuni și chemarea sf. îngeri și a sf. 
plăcuți lui Dumnezeu.Combaterea sectelor raționaliste III


                     Biserica lui Dumnezeu este formată din credincoșii, care cred în Hristos, care locuiesc pe pământ și în cer. Cei dintâi formează Biserica Pământească, care luptă cu vrăjmașul neamului pământesc – diavolul (Efeseni, 6, 12), iar ceilalți formează Biserica Cerească, care se bucură după biruința înfăptuită asupra diavolului (Evrei, 12, 22-23). De Biserica Cerească se țin  sfinții îngeri, sfinții plăcuți lui Dumnezeu și Preasfânta Fecioara Maria, mai cinstită decât heruvimii, Precurata Maica Domnului nostru Iisus Hristos, precum și strămoșii noștri, morți întru credința lui Hristos, părinții și frații noștri. Și cea Pământească și cea Cerească alcătuiesc împreună o singură Biserică a lui Hristos, al cărei membri având drept cap al său pe Hristos (Efeseni, 1, 20-23; Col. 1, 16-18), neântrerupt sunt împreunați între dânșii prin unitatea credinței, a nădejdii și iubirii, ce se arată în rugăciunea unuia pentru altul. Noi, membrii Bisericii lui Hristos, care trăim pe pământ, ca “împreună cetățeni cu sfinții“  (Efeseni, 2, 19), trebuie nu numai să cinstim și să proslăvim pe sfinții îngeri și pe plăcuții lui Dumnezeu, ca pe “prietenii lui Dumnezeu“ și “ai Bisericii celor întâi născuți, care sunt scriși în ceruri “ (Evrei, 12, 23), trebuie nu numai “a le vesti lauda lor“, a le da lor închinare și ai ferici (Iacov 5, 10-11), ci și ai  ruga în rugăciuni pentru mijlocirea și apărare pentru noi înaintea lui Dumnezeu în vreamea tuturor nenorocirilor noastre, ținând minte  “că mult poate rugăciunea dreptului“ (Iacov 5, 16), pentru că “ochii Domnului sunt peste cei drepți și urechile Lui spre rugăciunile lor“ (I Petru, 3, 12).   
























               M. A. Calnev. Combaterea sectelor raționaliste III. Despre cinstirea în rugăciuni și chemarea sfinților îngeri și a sfinților plăcuți lui Dumnezeu. Editura Asociației "Uniunea Culturală Bisericească" din Chișinău, 1925. Tipografia Eparhială, str. Haralampie 42, p. 1 - 39.

   

   




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu