luni, 17 iulie 2017

Preotul Ștefan Moleavin – arestat și deportat în Siberia






Preotul Ștefan Moleavin –
arestat și deportat în Siberia



Biserica “Acoperemântul Maicii Domnului”,
comuna Cairaclia, jud. Cahul

Preotul Ștefan Moleavin s-a născut la 10 iulie 1896. Avea studiile Seminarului Teologic din Chișinău pe care le-a absolvit în anul 1920 și a Facultății de Teologie din Chișinău. În anul 1932 a susținut lucrarea de licență cu titlul: “Descrierea Bisericii din Vulcănești-Cahul”.
A fost hirotonit preot la 2 august 1920 și la 15 august același an numit paroh al Bisericii “Sf. Haralambie” din localitatea Joltai, jud. Tighina. La 15 august 1923, părintele Ștefan Moleavin a fost transferat la Biserica “Acoperemântul Maicii Domnului” din comuna Cairaclia, jud. Cahul, unde a slujit până în anul 1932. La 15 ianuarie 1932, conform cererii sale, a fost transferat la Biserica “Sf. Nicolae” din comuna Baurci, jud. Cahul.
Pe parcursul a mai multor ani, lucrările scrise de părintele Ștefan, pregătite pentru Conferințele pastorale generale, desfășurate în cadrul Episcopiei Cetății Albe-Ismail, au fost menționate de către Consiliul Eparhial, secția Cultură. Pentru merite în activitatea pastorală și misionară a fost decorat cu distincții bisericești, fiind ridicat la treapta de protoiereu.
În primul an de ocupație sovietică (1940-1941), părintele Ștefan Moleavin a fost arestat și deportat în Siberia. Despre viața lui de mai departe nu se cunoaște nimic. 

                                    Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu