marți, 11 iulie 2017

Preotul Efimie Cuharschi – “ucis de răufăcători în timpul revoluției”



Preotul Efimie Cuharschi –
“ucis de răufăcători în timpul revoluției”




Preotul Efimie Cuharschi s-a născut în anul 1868 în familia paraclisierului bisericesc Ioan Cuharschi din localitatea Viișoara, jud. Hotin. Avea studiile Seminarului Teologic din Chișinău pe care le-a absolvit în anul 1891. După absolvirea seminarului, la 2 septembrie 1891 a fost numit temporar în funcția de cântăreț la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Nedobăuți, jud. Hotin, apoi la 5 martie 1892 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Cruglic, același județ.
În anul 1899, preotul Efimie Cuharschi este numit paroh la Biserica “Sf. Nicolae” din Stângăceni, cu deservirea Bisericii “Sf. Teodor Tiron” din satul alăturat, Pociumbeni, jud. Bălți. A fost conducător și profesor al școlilor parohiale și din anul 1906, când în Pociumbeni s-a înființat școala elementară, devine profesor de religie al acestei instituții.
Părintele Efimie Cuharschi a slujit la bisericile din Stângăceni și Pociumbeni până în anul 1917. Trece la Domnul fiind “ucis de răufăcători în timpul revoluției”. A fost îmormântat în curtea bisericii din Pociumbeni, unde a slujit aproape două decenii. 

                                  Protoiereu Ioan Lisnic





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu