duminică, 22 mai 2016

Preotul Petru Budeanu – condamnat la ani grei de detenție





Preotul Petru Budeanu –
condamnat la ani grei de detenție


Biserica din Răzeni, jud. Lăpușna

Preotul Petru Budeanu s-a născut la 16 august 1891 în localitatea Ialoveni, jud. Chișinău. După absolvirea Seminarului Teologic a fost hirotonit preot, la 26 octombrie 1914 și numit paroh la Biserica „Sf. Arh. Mihail” din Vărzărești, jud. Chișinău. În anul 1919 a fost transferat la Biserica ”Sf. Arh. Mihail” din Buicani, suburbia orașului Chișinău, iar în 1926, numit paroh la Biserica ”Sf. Arh. Mihail” din Răzeni (com. Costești), jud. Lăpușna.
În urma înaintării notei ultimative de către Guvernul sovietic, în care se cerea cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, când armata și administrația română se retrăgea peste Prut, printre preoții care se evacuau era și părintele Petru Budeanu, fiind numit de către autoritățile bisericești la o parohie din cadrul Mitropoliei Ungro-Vlahiei. După reinstaurarea administrației românești în Basarabia, se reîntoarce la postul avut până la evacuare.
În anul 1946 părintele Petru Budeanu a fost arestat de către agenții Ministerului Securității de Stat (MГБ) din RSSM. Era învinuit de colaborare cu jandarmeria română, cum că în timpul ”ocupației” ar fi predat jandarmeriei câțiva activiști sovietici. În urma acestor învinuiri a fost judecat la ani grei de lagăr.
După întoarcerea din surghiun a fost numit de către autoritățile eparhiale paroh al Bisericii ”Sf. Voievozi„ din Ghidighici, r-nul Chișinău, cu începere de la 25 februarie 1955. În iulie 1960, părintele Petru Budeanu a fost silit de autoritățile civile să se pensioneze. După pensionarea preotului biserica din Ghidighici a fost închisă. 

                             Protoiereu Ioan Lisnic









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu