duminică, 20 martie 2016

Preotul Teodor Cuciulschi – judecat la ani grei de temniță




Preotul Teodor Cuciulschi –
judecat la ani grei de temniță




S-a născut la 3 iulie 1900. După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1921, a fost hirotonit preot. În 1925 a fost numit cleric la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Noua Suliță, jud. Hotin. Pentru activitate pastorală și misionară desfășurată în parohie, la sărbătoarea Sf. Paști din anul 1930, a fost gratificat cu distincția bisericească camilauca. Îndeplinea și funcția de secretar al protieriei cercului IV Hotin.
În anul 1931 a fost transferat în funcția de paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Cotiujeni, jud. Hotin. Căutând să trezească în sufletele păstoriților săi „simțul de pioasă aducere aminte și recunoștință față de acei care și-au pus sufletul lor pentru apărarea Țării și a semenilor lor”, din inițiativa cucerniciei sale a fost constituit un comitet pentru înălțarea unui monument în amintirea eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul a fost sfințit și inaugurat la 9 iunie 1932. Pe părțile laterale ale monumentului erau înscrise  numele celor 71 de ostași, originari din Cotiujeni, căzuți pe câmpul de luptă.
În zilele de 13-14 iulie 1936 au fost organizate în orașul Bălți, Cursuri misionare. La aceste cursuri părintele Teodor Cuciulschi a vorbit despre cauzele care au provocat și mențin stilismul, despre mijloacele de îndreptare a situației și intensificarea misionarismului. A fost înscris în echipa misionară eparhială. Era și conducător de Cerc pastoral. La 6 aprilie 1938, în cadrul ședinței Cercului cultural care a fost desfășurată în parohia Nelipăuți, Hotin, părintele Teodor a vorbit despre  „Noua Constituție”.
Printre cucernicii preoți care s-au încsris pentru a face misionarism în cadrul Misiunii Ortodoxe din Transnistria era înscris și părintele Teodor Cuciulschi. Astfel, la 1 noiembrie 1941 a fost detașat în Misiunea din Transnistria, parohia Cotiujeni fiind deservită începând cu acea dată de către preotul Ioan Dumitriu.
După anul 1944, fiind învinuit de propagandă antisovietică, a fost arestat de către agenții Ministerului Securității de Stat (MГБ) din RSSM și judecat. Despre viața lui de mai departe nu se cunoaște nimic. 


                                  Protoiereu Ioan Lisnic





                                                                     
                                                   

Preotul Teodor Cuciulschi




                                           

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu