joi, 18 decembrie 2014

Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni



Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei,
Făcătorul de Minuni


        Este  unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii, prăznuit cu bucurie în toată lumea creștină. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor și al copiilor, salvatorul celor din temniță și primejdii, ajutătorul săracilor și a celor nedreptățiți, protectorul fecioarelor și al călugărilor.                                                                                      
        S-a născut  în părțile Lichiei  din Asia Mică, într-o cetate care se numea Patara,din părinți creștini și dreptcredincioși  și a trăit pe vremea împăraților Dioclețian  și Maximian (284-305).  Încă din  tinerețe Sfântul Nicolae s-a arătat un adevărat ” ucenic al lui Hristos”, iubind virtutea și ostenindu-se în slujirea aproapelui. Urcând pe treptele ierarhice Bisericești devine episcop al cetății Mira din ținutul Lichiei.
        În timpul persecuțiilor anticreștine ordonate de împărații romani este întemnițat, iar după  biruința  lui Constantin cel Mare asupra lui Maxențiu, conform Edictului de la Milano de încetare a prigoanei(313), împreună cu alți creștini este eliberat și Sfântul Nicolae.
        Participă alături de alți mari dascăli și părinți ai Bisericii, la Sinodul I Ecumenic  de la Niceea(325) și se arată   dârz  în  apărarea dreptei credințe. Tradiția păstrează cu evlavie pomenirea unor fapte minunate  săvârșite de Sfântul Nicolae. Multele lui faceri de bine i-au hrănit pe cei flămânzi,i-au îmbrăcat pe cei goi,i-au scăpat de datorii pe cei datornici, scoțându-i din nevoi pe cei săraci și necăjiți. După trecerea sa din viața pământească sfintele sale moaște au fost așezate în biserica cetății Mira. Iar din  anul 1087,  moaștele sale se află în orașul Bari din sudul Italiei, unde până în prezent, pelerinii din toată lumea creștină vin să se închine la moaștele ierarhului pe care Bunul Dumnezeu le-a învrednicit cu darul facerii de minuni.
                                                    










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu