vineri, 7 decembrie 2018

Preotul Dimitrie Ignatiev – condamnat la moarte prin împușcare







Preotul Dimitrie Ignatiev –
condamnat la moarte prin împușcare



Preotul Dimitrie Ignatiev s-a născut în anul 1888 în localitatea Slobozia, jud. Tiraspol[1]. Până în anul 1909 a locuit împreună cu părinții săi ocupându-se cu agricultura. În următorul an pleacă la Odesa și după o perioadă de timp a fost numit cântăreț la Biserica “Sf. Nicolae”. După hirotonia sa în trepta de diacon, în perioada anilor 1925 – 1930  a slujit la Catedrala din Odesa.
În anul 1930, Dimitrie Ignatiev a fost arestat și judecat, pentru „încercarea de a trece ilegal frontiera în România”. Sentința Organului de justiție, troika NKVD a fost următoarea, să fie deportat pe un termen de 3 ani în regiunea Kazahstan. După întoarcerea din exil a slujit în calitate de diacon, apoi a fost hirotonit preot, slujind în continuare la câteva parohii[2].
La 10 septembrie 1937, părintele Dimitrie Ignatiev a fost arestat. Era acuzat de “încălcarea regimului de pașapoarte”, se mai menționa că “neavând un loc stabil de muncă și de trai, înnopta la cimitir”. Judecata a avut loc la 3 octombrie 1937, în cadrul ședinței troicii NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnat la 2 ani de detenție. În luna decembrie, șeful blocului nr. 1 al închisorii din Odesa a fost informat de către unul dintre deținuți, cum că “în camera nr. 54, deținutul preot Ignatiev D.I. le vorbește celor din celulă despre religie și “legile scripturistice”, că se va naște diavolul care va avea numărul 666, arătându-le pe chibrituri  că numele aceluia este Lenin. Tot din același număr de chibrituri se poate construi și steaua cu cinci colțuri”. În timpul interogatoriului, colegul de cameră își confirma mărturia împotriva lui Ignatiev, adăugând că, “deținuții au căzut sub influența lui și sunt într-atât de buimăciți încât, înainte de a bea apă, fac semnul crucii asupra ei. La întrebarea unei posibile amnistii, Ignatiev a răspuns în felul următor: “Așteptați mai degrabă executarea, decât amnistie”[3].
Conform rechizitoriului din 28 decembrie, pe parcursul anchetei a fost stabilit cum că: “Aflându-se în închisoarea din Odesa și fiind ostil față de puterea sovietică, Ignatiev D.I., desfășoară în rândul deținuților o activitate contrarevoluționară, aprinzând în ei simțul religios, îi folosea în scopul său contrarevoluționar. Răspândea zvonuri provocatoare despre execuțiile preconizate ale deținuților. Desfășurând în rândul credincoșilor discuții pe teme antisovietice, Ignatiev D.I., discreditează conducătorii Partidului Comunist și a Guvernului sovietic”.
Părintele Dimitrie Ignatiev a fost judecat la 29 decembrie 1937, în cadrul ședinței troicii NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnat la moarte prin împușcare. Sentința de judecată a fost executată la 2 ianuarie 1938. La 2 august 1989, părintele a fost reabilitat de către Procuratura regiunii Odesa[4].

                                   Protoiereu Ioan Lisnic





[1]Жертвы политических репрессий в СССР, Sursa: http://lists.memo.ru/d14/f197.htm
[2]Архимандрит Евфросин (Билаш), Одесский Мартиролог:  . Из дела расстрелянного: «Мне передали его волосы и плащ и сказали, что выслали его…». Часть 8, Sursa: http://2010.orthodoxy.org.ua/content/odesskii-martirolog-iz-dela-rasstrelyannogo-mne-peredali-ego-volosy-i-plashch-i-skazali-chto-vyslali-ego-chast-8-64951, Apud: Архив УСБУ по Одесской области. Дело 19 887-П. Л.д. 2
[3] Ibidem; Новомученики, исповедники, за Христа пострадавшие в годы гонений на Русскую Православную Церковь в XXв., Sursa: http://martyrs.pstbi.ru/bin/code.exe/frames/m/ind_oem.html/charset/ans
[4]Архимандрит Евфросин (Билаш), op. cit.; Татьяна Царан, Судьбы священников и церковных активистов в Молдавской АССР, журнал Русин, nr. 1-2, 2008, p. 203








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu