duminică, 19 aprilie 2015

PAŞTILE BLAJINILOR – ZI DEOSEBITĂ DE POMENIRE A CELOR RĂPOSAŢI





PAŞTILE BLAJINILOR – ZI DEOSEBITĂ
DE POMENIRE A CELOR RĂPOSAŢI




În această zi creştinii ortodocşi trebuie să meargă la mormântul celor dragi pentru a împărtăşi cu ei bucuria Învierii, care cuprinde întreaga lume zidită de Dumnezeu.
Toate sâmbetele de peste an, cu mici excepţii, sunt zile de pomenire a celor răposaţi, mai ales Sâmbetele Postului mare şi încă trei sâmbete, marcate în calendarul bisericesc, în care se săvârşesc slujbe speciale: Sâmbăta dinaintea serbării Sf. Mc. Dimitrie (înaintea Postului Naşterii Domnului); cea din ajunul Duminicii lăsatului sec de carne şi Sâmbăta din ajunul Duminicii Cincizecimii. La slujba pascală din ziua Învierii Domnului, cât şi pe parcursul întregii săptămâni Luminate nu se fac pomeniri (parastase) pentru cei răposaţi. De aceea, după terminarea acestei săptămâni, ziua de luni este o zi deosebită de pomenire a celor răposaţi, numită Paştele Blajinilor.
Anume în această zi, şi nu în Ziua Sfântului Paşte creştinii ortodocşi obişnuiesc să meargă la mormintele celor dragi ca să împărtăşească cu ei bucuria Învierii, care cuprinde întreaga lume zidită de Dumnezeu.
Acest obicei exista încă în timpurile vechi. Creştinii primelor veacuri aduceau pe mormintele celor dragi bucate caracteristice perioadei pascale şi făceau rugăciuni de pomenire. Această tradiţie s-a păstrat la toate popoarele ortodoxe, ziua de pomenire a răposaţilor fiind fixată în a doua săptămână după Sfântul Paşte.
Cu cântări pascale şi printr-o procesiune solemnă, în această zi preotul în-conjoară şi stropeşte cu apă sfinţită locul de veşnică odihnă a celor trecuţi din viaţă. Apoi se fac rugăciuni de pomenire la morminte. După ce preotul săvârşeşte pomenirea şi tămâierea mormântului, toate ofrandele se dau de pomană, iar o parte se consumă, se fac libaţiuni (se toarnă vin şi alte băuturi pe mormânt).
În această zi de sărbătoare a celor răposaţi să venim la mormintele celor dragi şi să le facem rugăciuni de pomenire, ca Bunul Dumnezeu, Stăpânul viilor şi al morţilor, prin mijlocirea sfinţilor bineplăcuţi Lui, să aşeze sufletele lor unde toţi drepţii se odihnesc.


                        Protoiereu Ioan Lisnic












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu