luni, 4 august 2014

Din istoria bisericii Sf. Ap. Petru și Pavel din orașul Bălți (1915;1923-1929)



Din istoria bisericii Sf. Ap. Petru și Pavel 

din orașul Bălți 

(1915;1923-1929)







      . În anul 1915 biserica Sf. Apostoli din Bălți (de lângă închisoare) a fost ridicată până la ferestre, dar din cauza războiului lucrările au fost stopate. La congresul eparhial din 1923, din iniţiativa episcopului Visarion, se pun în discuţie măsurile pentru continuarea construcţiei acestei biserici. Tot în acest an, populaţia evreiască reuşeşte să obţină de la autorităţile locale, învoire de a construi o sinagogă în imediata apropiere a bisericii nefinisate. Acest lucru era împotriva dispoziţiilor oficiale, care prevedeau ca „construcţiile destinate pentru sinagogi şi case de rugăciuni să nu se afle în apropierea bisericilor creştine”.
      Autorităţile locale, în loc să respecte legea, îl sfătuiau pe episcopul Visarion să se dezică de această biserică deoarece sinagoga se va construi mai repede. Prin insistenţa episcopului, Ministerul Cultelor interzice construcţia sinagogii, dar comunitatea evreiască, sub pretextul că va da altă destinaţie acestei clădiri primesc din nou autorizare. Singurul mijloc pentru a stopa lucrările de construcţie a sinagogii era construirea cât mai curândă a bisericii. La congresul eparhial din 24 august 1924 se ia următoarea hotărâre, ca toţi membrii să jertfească diurna pentru o zi, să se colecteze jertfe de pe teritoriul întregii eparhii la care să contribuie şi slujitorii bisericeşti, se alege comitetul de construcţie a bisericii. Lucrările au fost reluate imediat, iar la fondurile adunate prin coletă s-a adăugat şi ajutorul din partea consiliului eparhial.4 În Circulara nr. 25 din 12 septembrie 1925, care a fost dată citirii în toate parohiile, se făcea îndemnul de a se acorda jertfă pentru construcţia bisericii de lângă închisoare: „Congresele eparhiei noastre au constatat cu părere de rău cum în Bălţi, reşedinţa episcopiei Hotinului, aproape într-o ruină stau zidurile începutei bisericuţe de lângă închisoare şi alături se ridică o măreaţă sinagogă evreiască, care continuă a se construi cu toate protestările drepte ce s-au făcut. Fiincă nu se poate amâna construcţia acestei bisericuţe, congresul eparhial din anul acesta prin procesul verbal nr. 8 aprobat de P.S. Episcop Visarion a hotărât de a se acorda jertfă. Astfel credem că vom vedea un nou locaş al Domnului deschis pentru rugăciune şi vom scăpa de pata ce o avem ca creştini, care am început demult o bisericuţă şi a rămas o ruină în timp ce lângă dânsa se isprăveşte o sinagogă evreiască”.
     Lucrările de construcţie a bisericii s-au terminat în 1929, iar comunitatea evreiască intrând în dificultăţi financiare, cu sinagoga neterminată, sunt nevoiţi de a vinde clădirea. Cârmuirea eparhială, prin vicarul eparhiei, arhimandritul Eugeniu Laiu, intră în înţelegere cu câteva persoane din oraş să cumpere sinagoga neterminată pentru necesităţi comerciale. După cumpărare sinagoga este dărâmată, iar materialele sunt folosite în alte lucrări.
      Biserica a fost sfințită la 30 iunie 1929 de către P.S. Visarion al Hotinului, fiind întocmit și actul de sfințire. La venirea sovieticilor în 1940 biserica a fost transformată în sală de teatru. S-au mai săvârșit slujbe divine în această biserică în perioada 1941-1944. iar din 1944 a fost transformată în sală sportivă. Aproape peste jumătate de secol biserica a fost reparată și redeschisă pentru credincioși.
     
Protoiereu Ioan Lisnic









Biserica Sf. Apostoli din Bălți, perioada sovietică





Biserica Sf. Apostoli din Bălți astăzi








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu